Bakterije na žabji koži

Bakterije na žabji koži

Aktualno-politična novica
frogs and viruses, it must be fall!

Dvoživke sodijo med najbolj ogrožene skupine vretenčarjev na svetu – izumrtje grozi kar polovici vseh vrst. Poleg izgube življenjskega prostora in podnebnih sprememb jih ogrožajo predvsem številne glivne in virusne bolezni. Vendar pa žabe pred virusi morda ščitijo bakterije na koži. Mogoče. Raziskovalna skupina iz Združenega kraljestva je v članku, objavljenem v reviji Frontiers in Microbiology, pokazala, da imajo žabe, ki so preživele okužbo z ranavirusi, značilno bakterijsko združbo na koži.

Ranavirusi so patogeni dvoživk, sposobni v zelo kratkem času pomoriti velik del okužene populacije. Čeprav v svetovnem merilu dvoživke ogrožajo predvsem patogene glive iz rodu Batrachochytrium, so v Združenem kraljestvu, kjer je bila raziskava opravljena, ranavirusi glavni krivec za upadanje žabjih populacij. Simptomi okužbe s tem virusom so predvsem bolezenske spremembe na koži, torej mehurji in lezije, nastopijo pa lahko tudi notranje krvavitve.

Kot večina drugih živali imajo tudi dvoživke na svoji koži mikrobiotske bakterijske združbe. Te lahko povečajo ali zmanjšajo odpornost kože proti boleznim. Raziskovalno skupino je zanimalo, ali stik z ranavirusi vpliva na mikrobioto žabje kože.

S sekvenciranjem odsekov RNA so raziskovalci in raziskovalke določili mikrobno združbo na koži več kot 200 žab sekulj. Sekulja ali Rana temporaria je v Evropi široko razširjena vrsta, dovzetna predvsem za okužbe z ranavirusi. Vzorčene sekulje so pripadale desetim ločenim populacijam – nekatere izmed njih so preživele izbruh ranaviroze, druge pa še niso bile okužene z ranavirusom.

Vse žabe so imele na svoji koži pestro bakterijsko združbo. Vendar se je razlika pokazala v vrstni sestavi bakterij na koži. Žabe iz populacije, ki je preživela okužbo z virusom, so imele na koži pogosto bakterije iz rodu Pseudomonas, žabe iz zdrave populacije pa bakterije Flavobacterium in Sphingomonas.

Raziskava nam sicer ne razjasni, ali določene bakterijske združbe žabe ščitijo pred okužbo ali pa je spremenjena mikrobiota posledica okužbe z ranavirusi. Vendar bi izsledki raziskave še vedno lahko pripomogli k bolj zanesljivemu prepoznavanju žabjih populacij, okuženih z nevarnim in nalezljivim ranavirusom.

 

Žabji Znanstveni britoff je spisala Bronja.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness