Banano znaš pa že sama olupit'

Aktualno-politična novica
15. 12. 2021 - 8.00

Mladiči orangutanov so do devet let po svojem rojstvu za preživetje odvisni od svoje mame. V tem času vzpostavljanja samostojnosti jo mladiči posnemajo pri iskanju in prepoznavanju hrane ter se tako učijo različnih veščin. Znanstvena skupina je tokrat prvič zbrala dokaze, da mati orangutanka nima samo vloge modela, ki ga mladiči posnemajo, ampak je v proces učenja veščin hranjenja tudi aktivno vključena. Raziskovalke in raziskovalci so opažanja, da orangutanke prilagajajo vedenje za spodbujanje veščin hranjenja pri svojih mladičih, objavili v reviji Scientific Reports.

Mednarodna raziskovalna ekipa je v sklopu širšega projekta 12 let opazovala mladiče sumatranskih orangutanov in njihove matere na merilni postaji v Indoneziji. V živo so spremljali, kdaj so mladiči prosili za hrano, torej kdaj so z rokami ali usti posegali po listju, sadju, žuželkah in malih vretenčarjih drugih orangutanov. Pri tem so beležili starost mladiča, značilnosti hrane in odziv mame, ki je lahko malemu orangutanu hrano dovolila vzeti ali pa ne.

Ugotovili so, da mama prilagodi svoje vedenje glede na sposobnost mladiča ter težavnost predelovanja hrane. Matere so do mladičev najstrpnejše do starosti petih let. Takrat ti šele usvajajo veščine prepoznavanja in procesiranja hrane. Prav tako so strpnejše pri hranjenju s tistimi vrstami hrane, ki jih je težje pojesti, v primerjavi z vrstami hrane, ki jih pojedo z lahkoto. Tako jim na primer za hrano, pri kateri je potrebna uporaba orodja, matere pomagajo celih sedem do devet let obdobja odvisnosti. Ko pa gre za liste, ki jih mladiči lahko preprosto poberejo, orangutanke sčasoma z njimi to vrsto hrane nehajo deliti.

Raziskovalke in raziskovalci zaključujejo, da sumatranske orangutanke v procesu hranjenja mladičev prilagajajo svoje vedenje njihovim potrebam, kar naj bi male orangutane spodbudilo k samostojnemu hranjenju. Pri tem pa je potrebno raziskati še mehanizme, ki pri mamah te procese uravnavajo. Še vedno namreč ne vemo, ali se orangutanke zavedajo ravni kompetentnosti svojih mladičev in težavnosti procesiranja hrane ali gre za kakšne druge, vrojene mehanizme.

Z orangutani hrane ni želela deliti vajenka Katja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.