Celična smrt za 1. november

Celična smrt za 1. november

Aktualno-politična novica
1. 11. 2016 - 14.00

Ne umiramo le na ravni celotnega organizma, umirajo tudi posamezne celice. Kitajska raziskovalna skupina z Wenzhou Medical University je v reviji Cell Death and Disease objavila članek o molekuli, ki ščiti celice v medvretenčnem disku pred celično smrtjo. Ja, obstaja revija, ki je posvečena celični smrti. In ni edina.

Glavni vzrok bolečine v spodnjem delu hrbta je degeneracija medvretenčnega diska. Degeneracija je  posledica senescence in odmiranja celic v medvretenčnem disku, saj so celice nujno potrebne za vzdrževanje njegove fiziološke vloge.

Senescentna je celica, ki je izgubila sposobnost rástí in delitve ter tudi svojo funkcijo. Celičnih smrti je pa več tipov. Nadzorovano celično smrt v večceličnih organizmih imenujemo apoptoza, avtofagija je kontrolirana razgradnja sestavnih delov celic, nekroza pa je pojav tega, da celice predčasno umrejo zaradi poškodbe ali okužbe.

Čeprav je načrtno odmiranje določenih celic v procesu apoptoze ključnega pomena za normalen embrionalni razvoj in tudi za odstranjevanje okvarjenih celic v odraslem organizmu, lahko preveč apoptoze vodi tudi v nastanek nekaterih bolezni.

Pretirano odmiranje celic v medvretenčnem disku vodi v bolečine v spodnjem delu hrbta. Raziskovalna skupina je zato za zmanjšanje apoptoze teh celic testirala zdravilo metmorfin, ki se uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni.

Rezultati so bili obetavni, saj se je zmanjšalo število senescentnih in apoptotičnih celic v podganah. Z drugimi besedami so bile celice medvretenčnega diska bolj žive in vitalne pri podganah, ki so jim dajali metmorfin, kot pri kontrolnih živalih.

S celično smrtjo se je ukvarjala Angelika.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness