Cepivo po žlički proti klamidiji

Cepivo po žlički proti klamidiji

Aktualno-politična novica
31. 1. 2018 - 7.05

Raziskovalne skupine z dveh kitajskih in dveh ameriških univerz so s svojo nedavno raziskavo dale upati na možnost razvoja cepiva proti okužbi s klamidijo. Chlamydia trachomatis povzroča najpogostejšo bakterijsko spolno prenosljivo okužbo pri človeku. Večinoma je ne opazimo, lahko pa še dolgo po okužbi povzroča zaplete, predvsem žensko neplodnost ali zunajmaternično nosečnost.

Razvoj cepiva proti nekaterim mikrobom, kot je klamidija, je oteženo, saj se na posebne načine skrivajo pred človekovim imunskim sistemom. Zato se znanstvenice in znanstveniki poslužujejo vedno novih pristopov k razvoju cepiv. V primeru nedavne raziskave jih je vodilo opažanje, da je pri miših prva okužba s klamidijo zelo blaga, če bakterijo vnesemo skozi prebavila.

Nadaljnja, spolno prenesena okužba, nato prav tako poteka blago oziroma se ne izrazi, saj se je po okužbi prebavil imunski sistem že usmeril proti povzročitelju. Podobno delujejo tudi cepiva: cepljenje pravzaprav pomeni blago, klinično neizraženo okužbo, ki ob minimalnem delovanju povzročitelja telesu omogoča zgraditi čim večjo specifično odpornost. Zato bi lahko vnos klamidije v človeško telo skozi usta deloval kot cepivo proti spolni okužbi.

V raziskavi je pri vnosu klamidije v želodce miši prišlo do kolonizacije črevesne sluznice, ki znotraj ali zunaj prebavil ni povzročala nobenih težav in tudi ni vplivala na običajno črevesno mikrobioto. Obenem pa je izzvala močan imunski odziv, izražen na vseh sluznicah. Nadaljnje študije bi lahko pripeljale do cepiva, ki bi preprečevalo okužbo pri genitalnih, analnih in oralnih spolnih odnosih.

Raziskava pa ima seveda svoje omejitve, od katerih bo verjetno najtežavnejši prenos ugotovitev na človeka. Poskusne miši so okužili s Chlamydio muridarum. Ta bakterija, ki se v naravi prenaša med mišmi in hrčki, je bila torej modelni organizem za Chlamydio trachomatis, ki okuži le ljudi. Vendar pa imata omenjeni vrsti iz rodu klamidij veliko skupnega. Tudi klamidija, ki okuži človeška spolovila, namreč pogosto povsem brez škodljivih učinkov naseljuje človeško črevesno sluznico skupaj z drugimi bakterijami.

V družbi klamidije je novico pripravila Maja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

RŠ praznuje 51 let! Če bi radi spodbujali kakovostne radijske vsebine tudi v postabrahamski dobi, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness