Igrive surikate

Igrive surikate

Aktualno-politična novica
30. 5. 2019 - 7.05

Živali se lahko sporazumevajo z oglašanjem in vonjavami. Zavoljo komunikacije pa lahko izražajo tudi različne obrazne kretnje. Italijanska raziskovalna skupina z Univerze v Pisi je odkrila, da tudi surikate uporabljajo obrazno mimiko za komunikacijo pri igri. Jasno izražena obrazna komunikacija je bila do sedaj prepoznana predvsem pri zelo družabnih vrstah živali, pri katerih predstavniki ter predstavnice skupine živijo skupaj in tudi sodelujejo.

Raziskovalno skupino je zanimalo, kakšne obrazne poteze uporabljajo surikate pri igri. Osredotočili so se predvsem na sproščena usta in na hitro obrazno mimikrijo med njihovo igro.

Odprta usta predstavljajo igrivo obrazno kretnjo, ki pri nekaterih živalih kaže na dobro počutje med igro. Hitro obrazno mimikrijo pa so posneli tako, da so spremljali, ali je surikata v paru z drugim osebkom iz skupine, ki je imel sproščena odprta usta, to kretnjo takoj - v času ene sekunde - ponovil za prvo surikato.

Ugotovili so, da tudi surikate komunicirajo z izrazi na obrazu in imajo med igro sproščena odprta usta. Kadar sta se igrala dva osebka, je pogosteje prišlo do hitre mimikrije obrazne kretnje kot v primeru igre več osebkov. Prisotnost hitre mimikrije pa je sovpadala tudi z daljšim trajanjem igre med posameznima osebkoma. Hitra mimikrija je bila v pozitivni povezavi tudi s kakovostjo odnosa med posamezniki, kar kaže na to, da bi obrazne kretnje lahko bile pomembne za ustvarjanje in ohranjanje socialnih odnosov znotraj skupine.

Poleg komunikacijskih signalov, ki si jih surikate izmenjujejo z obrazi, raziskovalci in raziskovalke opozarjajo tudi na pomembnost zvočnih ter drugih načinov komunikacije med osebki v skupini surikat. V zaključku pravijo, da bomo podrobnejše razumevanje komunikacije in njenega pomena imeli, ko bomo preučevali različne načine komunikacije sočasno in jih povezali z vedenji.

Igrive surikate je predstavila Zarja.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.