Kaj imajo antihistaminiki s telovadbo?

Aktualno-politična novica
23. 4. 2021 - 7.05

Belgijsko-danska naveza raziskovalcev in raziskovalk je v znanstveni reviji Science Advances predstavila študijo o vplivu jemanja antihistaminikov na telesno vadbo. Rezultati študije kažejo, da zdravila proti alergiji vplivajo na nivo krvnega sladkorja ter na krvožilje in prekrvavljenost mišic, kar ima negativne učinke na izvedbo vadbe.

Že dolgo je znano, da je aerobna vadba ključnega pomena za preventivo pred srčno-žilnimi boleznimi, športniki in športnice pa se zavedajo učinka takšne vadbe na aktivacijo signalnih poti v skeletnih mišicah. Antihistaminiki so zdravila proti alergiji, ki z zaviranjem histaminskega receptorja H1 zmanjšajo delovanje histamina. Za alergijsko reakcijo je namreč značilen porast histamina, ki ga izločajo celice imunskega sistema, kar povzroča značilno neprijetno srbenje kože. 

Študija je bila zasnovana na šesttedenskem programu intenzivne telesne vadbe, pri čemer je ena skupina moških eno uro pred intervalnim kolesarjenjem zaužila dve različni zdravili. Prvo je bilo zdravilo proti alergiji oziroma zaviralec histaminskega receptorja H1, drugo pa zdravilo za zmanjšanje izločanja želodčne kisline oziroma zaviralec histaminskega receptorja H2. Tako je bila dosežena blokada obeh tipov histaminskih receptorjev. Druga skupina moških pa ni zaužila nobenih zdravil.

Rezultati študije so pokazali, da med obema skupinama preiskovancev ni bilo nobene razlike v krvnem tlaku, srčnem utripu ali vnetnih procesih in občutku bolečine po vadbi. V obeh skupinah se je zaradi intenzivne vadbe prekrvavitev mišic povečala za kar trikrat, ta učinek pa je trajal še dve uri po vadbi. 

Raven glukoze v krvi na tešče je bila nižja v skupini, ki ni zaužila nobenih zdravil, zato lahko sklepamo, da zdravila, ki zavirajo histaminske receptorje, zmanjšajo pozitivne srčno-žilne učinke telesne vadbe. V skupini brez zdravil so ugotovili tudi boljšo funkcijo mitohondrijev, ki so odgovorni za celično dihanje. V obeh skupinah so izmerili enako maksimalno vadbeno sposobnost, medtem ko je bila vadbena sposobnost po desetminutnem kolesarjenju manjša v skupini, ki je zaužila antihistaminike.

Antihistaminikom se bo pred telovadbo raje izognila Andrea. 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness