Kapibare brez plenilcev

Aktualno-politična novica
16. 6. 2022 - 8.00

Kapibare se v večjih skupinah pasejo po različnih območjih Južne Amerike. Ponekod so prisotni njihovi plenilci, pume in jaguarji. Na drugih območjih pa plenilcev že več desetletij ni bilo, sedaj pa jih poskušajo vrniti. Skupina argentinskih raziskovalk in raziskovalcev je, da bi raziskala, kako se na prisotnost plenilcev odzivajo kapibare, nekaj mesecev spremljala dve skupini največjih glodalcev na svetu. Predvideli so, da so vedênja med skupinama različna ter da bodo kapibare ob prisotnosti plenilcev pozornejše na njihovo oglašanje in prisotnost.

Raziskovalna skupina se je posvetila protiplenilskim odzivom. Ti plenu omogočijo, da zmanjša število srečanj s plenilci, in s tem se zmanjša tveganje, da bi postal plen. Preučevala je predvsem vedênja, kot so izogibanje plenilcem in stresne fiziološke odzive, kapibar iz dveh skupin. Prve so prihajale iz Pantanal, kjer so prisotni jaguarji in pume. Druge pa iz Iberá regije, kjer plenilcev več kot 80 let ni bilo, sedaj pa se ponovno vračajo. Spremljali so različne vedeênjske odzive kapibar. Posebej pozorni so bili na velikost skupin kapibar in njihovo oddaljenost od vodnih virov. Vedênja, ki so se jim posvetili, so bila iskanje hrane, način hranjenja in pozornost oziroma vigilanca. Kapibare so spremljali v naravnih pogojih. Njihovo pozornost pa so preverili tudi tako, da so jim predvajali dražljaje v obliki zvokov plenilcev ali pa kontrolni zvok. Zbirali so tudi njihove iztrebke, iz katerih so pridobili vrednosti prisotnih stresnih hormonov.

V raziskavi so spoznali, da se kapibare ob ponovnemu pojavljanju plenilcev na njih odzivajo podobno kot tiste populacije, ki so bile plenilcem ves čas izpostavljene. Ugotovili so, da so kapibare, ki so prisotnosti plenilcev izpostavljene ves čas, živele v manjših skupinah in da so se hranile bližje vodi. Poleg tega so več časa namenile iskanju hrane kot tiste v regiji Iberá. Obe skupini sta se odzvali na umetne dražljaje. Pri tem pa je bila skupina, ki ni izpostavljena plenilcem, enako pozorna tako na zvok plenilcev kot na kontrolni zvok.

Raziskovalna skupina izpostavlja, da je za vedênje izogibanja plenilcev v ozir treba vzeti tudi različne časovne in okoljske kontekste, v katerih se znajde določena populacija živali. Ti se namreč spreminjajo, vedênja pa so verjetno povezana z njimi. Tak kontekst je na primer začasna prisotnost plenilcev. Raziskava je pomembna predvsem za razumevanje vpliva ponovnega vračanja določenih plenilcev v ekosisteme, kjer jih nekaj časa ni bilo. V primeru kapibar prvi podatki kažejo, da plenilci ne bodo imeli prevelikega negativnega vpliva nanje. Raziskovalna skupina napoveduje dva koraka pri ponovnem prihodu plenilcev. Prvi bo vodil v začasno zmanjšanje števila kapibar, ki pa bodo v drugem koraku prilagodile svoja vedênja glede na prisotnost plenilcev.

Kapibare je opazovala Zarja.

 

Avtor in vir slike: Charles J. Sharp

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Cepi se cepi se

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.