Kis na rane

Kis na rane

Aktualno-politična novica

Raziskovalna skupina iz Litve v reviji BMC Microbiology poroča, da nizke koncentracije ocetne in mravljične kisline povečajo občutljivost bakterij vrste Staphylococcus aureus in Pseudomonas aeruginosa na električne pulze. Izsledki raziskave so potencialno uporabni pri zdravljenju kožnih vnetij.

Antibiotiki in bakterijska rezistenca - kdo bo koga?
 / 3. 5. 2017
 Pri ranah, ki se ne celijo, obstaja visoko tveganje za bakterijsko okužbo. V rane se namreč lahko naselijo bakterije, kot so bakterije vrste Staphylococcus aureus in Pseudomonas aeruginosa, ki sicer poseljujejo našo kožo in ne povzročajo problemov, v primeru okužbe odprtih ran pa lahko pride do vrste komplikacij, ki lahko vodijo tudi v amputacijo udov in smrt. Še posebej velik izziv pa predstavlja zdravljenje kožnih vnetij, ki jih povzročajo proti antibiotikom odporne bakterije

Pri zdravljenju okuženih opeklin ali kroničnih ran se pogosto uporabljajo dvo- ali večodstotne šibke organske kisline, kot je denimo ocetna kislina. To so nizke koncentracije kislin, saj denimo kis vsebuje 5 ali več odstotkov ocetne kisline. Študije v zadnjih petih letih pa so pokazale potencialno uporabnost električnih pulzov za izkoreninjanje bakterij v kožnih vnetjih. Poleg tega imajo električni pulzi, iz še ne povsem znanih razlogov, pozitiven učinek na celjenje ran.

V raziskavi, ki jo predstavljamo danes, so bakterije vrste Staphylococcus aureus ali Pseudomonas aeruginosa izpostavili sto mikrosekund dolgim električnim pulzom različnih napetosti. Poskus so ponovili ob dodatku 0,1-odstotne ocetne ali mravljične kisline.

Uporaba električnih pulzov in kisline je bila bolj učinkovita, kar pomeni, da so dosegli manjše preživetje bakterij v primerjavi s tistimi bakterijami, ki so jih izpostavili le električnim pulzom. Mravljična kislina je bila bolj učinkovita pri inaktivaciji bakterij kot ocetna. Ob uporabi mravljične kisline in pulzov višjih napetosti so dosegli skoraj popolno izkoreninjenje bakterije Staphylococcus aureus, medtem ko je bila bakterija Pseudomonas aeruginosa bolj odporna.

Uporaba šibkih organskih kislin ima pri celjenju ran mnogo prednosti pred uporabo antibiotikov. Proti kislinam namreč bakterije ne morejo razviti odpornosti. Kombinacija kislin in električnih pulzov bi lahko omogočila, da bi pri zdravljenju uporabljali nižje koncentracije kislin in manjše napetosti pulzov za dosego enakih ali celo boljših rezultatov zdravljenja.

Kis je na rane polivala Angelika.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness