4. 11. 2021 – 8.00

Kje je panda

Audio file

Prav zagotovo črno-bela obarvanost kožuha velikega pande veliko pripomore k vsesplošni priljubljenosti tega izjemno redkega predstavnika medvedov, vendar je evolucijski razlog za razvoj tovrstne obarvanosti še vedno neznan. Rezultati raziskave, ki je bila pretekli teden objavljena v znanstveni reviji Scientific Reports, nekako proti intuitivno nakazujejo, da je ta kontrastni vzorec pravzaprav kamuflaža.

Do omenjenega rezultata je mednarodna skupina znanstvenikov in znanstvenic prišla prek analize redkih fotografij pand v njihovem naravnem okolju, gorskih gozdovih jugozahodne Kitajske. Na vzorcu petnajstih fotografij in s pomočjo naprednih računalniških modelov so avtorji raziskave preverili, kako dobro se kožuh pande zlije z okolico, če pando opazujemo s človeškimi očmi oziroma očmi njegovih plenilcev v naravi, predstavnikov iz družin psov in mačk, s katerimi si panda deli naravni življenjski prostor. Raziskovalci in raziskovalke so preverili tudi, ali kontrastni črno-beli vzorec služi za razčlenjevanje obrisa živali, strategije obarvanosti, ki je prisotna pri zebrah. V tem primeru varovalne obarvanosti potencialni plenilec težko razloči obris živali od okolice, saj se vzorec ne ujema z obliko in obrisom telesa živali. Poleg tega so ustvarili tudi nekakšno barvno lestvico, ki primerja podobnost kožuha z ozadjem pri različnih vrstah.

Ugotovitve predstavljene študije nakazujejo, da se temne lise na kožuhu pand dobro ujemajo z drevesnimi debli in sencami v gozdu. Beli deli kožuha pa z osvetljenim listjem in snegom, ko je ta prisoten. Prav tako znameniti kontrastni vzorec z večjih razdalj dobro zabriše obliko živali, še posebej ko so pri analizi slik simulirali vid pandovih plenilcev. Primerjava podobnosti kožuha z ozadjem pri različnih vrstah pa je pando umestila med vrste, ki jih že od prej dojemamo kot dobro zakamuflirane.

Kljub zanimivim rezultatom je vredno še enkrat omeniti, da so ti pridobljeni na relativno majhnem vzorcu petnajstih fotografij, zaradi česar bo na dokončen odgovor na vprašanje, zakaj imajo pande črno-bel kožuh, najverjetneje treba še malo počakati.

Skrivalnice se je s pandami igral Gregor.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.