Kvazi-stelarni zbritoff

Kvazi-stelarni zbritoff

Aktualno-politična novica
slika, kaj.
6. 1. 2017 - 7.05

Ekipa tajvanskih znanstvenikov s tajpejske univerze je odkrila nov kvazar s posebno visokim rdečim premikom. Skupina je objavila izsledke analiz podatkov teleskopa PanSTARRS s subarujevega observatorija na Havajih. Verodostojnost podatkov so pozneje potrdili tudi s ponovnim opazovanjem s spektrografom.

Kvazarji so zelo svetli nebesni objekti. Gre za supermasivne črne luknje z maso, višjo od več sto tisoč mas Sonca, ki se skrivajo v središčih večine galaksij. Okoli njih je veliko razpršenega materiala v obliki oblakov vodika, medzvezdnega prahu, ostankov eksplozij supernov in še česa.

Material v bližini črne luknje oblikuje tako imenovani akrecijski disk. Zaradi gravitacijskega privlaka se disk zgosti in segreje na več milijonov kelvinov, pri čemer začne oddajati elektromagnetno sevanje - svetlobo.

Spektralna sestava te svetlobe je odvisna od elementov, prisotnih v akrecijskem disku. Ko jo primerjamo s sestavo svetlobe, ki jo isti elementi sevajo na Zemlji, lahko izračunamo njen rdeči premik oziroma dopplerjev pojav za svetlobo, ki ga ponavadi zaznamuje črka z. Ta nam da informacijo o oddaljenosti opazovanega objekta. Višji kot je z, bolj oddaljen je opazovan objekt od Zemlje in gledamo ga, kakršen je bil dlje v preteklosti.

Kvazar, ki ga je odkrila tajvanska ekipa, ima sedmi najvišji rdeči premik od do zdaj odkritih kvazarjev, spektralne analize svetlobe, ki prihaja z njega, pa se skladajo z dozdajšnjimi  opazovanji kvazarjev z visokim rdečim premikom.

 

Rdečkasto vidi vajenec Marko.

 

[še link do prosto dostopne verzije članka na arXiv: https://arxiv.org/abs/1612.06148]

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.