LEONARDO-ber kickflip, stari!

Aktualno-politična novica

*****naslovna slika je zgolj fizična manifestacija domišljije avtorja prispevka*****

 

Raziskovalke in raziskovalci z Inštituta za tehnologijo v Kaliforniji so razvili prvega bipedalnega robota, ki se lahko giba tako po tleh kot po zraku. Robot po imenu LEONARDO je tako eden izmed prvih v svoji vrsti, ki lahko z lahkoto oponaša človeške gibe, kot sta hoja po vrvi in rolkanje. 

LEONARDO ali krajše LEO je sestavljen iz treh glavnih podsistemov: dveh rok s sprednjim in zadnjim propelerjem, dveh nog s servomotorji ter iz trupa, v katerem najdemo vgrajene senzorje in računalnik. Kot že omenjeno, je LEO zmožen izvajati dve vrsti gibanja – gibanje po zraku in gibanje po terenu –, med njima pa lahko preklaplja popolnoma avtonomno, in sicer glede na trenuten kontakt med stopali robota in terenom.

Kadar LEOva stopala niso v kontaktu s terenom, robot leti s pomočjo štirih propelerjev, kot je to značilno za druge kvadrotorje, denimo vsem dobro znane drone. Kadar se giblje po terenu, pa se LEO kot drugi podobni roboti primarno zanaša na svoje noge, propelerje pa kot prvi robot doslej uporablja za lovljenje ravnotežja. Ti mu tudi omogočajo hibriden način gibanja med letenjem in hojo, zaradi česar je pri izvajanju kompleksnih gibov, kot sta hopsanje in hoja po vrvi, bolj stabilen kot njegovi sodobniki.

Raziskovalna ekipa je med drugim demonstrirala LEONARDOve sposobnosti tudi na primeru rolkanja, pri čemer je moral uspešno zvoziti slalom med stožci in hkrati nadzorovati tako smer gibanja rolke kot tudi njeno pospeševanje in ustavljanje. Smer gibanja je tako kot ljudje nadziral z naklonom rolke okoli njene vzdolžne osi. To mu je uspelo s pomočjo nog, ki jih je krčil ali iztegoval glede na želeni naklon. Pospeševanje in ustavljanje pa je LEO nadzoroval z nagibanjem lastnega telesa. Če je pokrčil noge in trup nagnil naprej, so zadnji propelerji ustvarili večji potisk, zaradi česar je rolka pospešila naprej. Ob obratnem gibu pa se je rolka začela ustavljati. 

Za tiste najbolj radovedne se na spletu nahaja tudi posnetek LEONARDa med rolkanjem. V skateparku pa bo nad njim še naprej dominirala Rebeka.

^^^^^^LEONARDO v akciji^^^^^^
Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness