14. 10. 2019 – 7.05

Mesojedcem v prid

Audio file

Nova kontroverzna študija, objavljena na začetku oktobra v reviji Annals of Internal Medicine, odraslim osebam ne odsvetuje, ampak celo predlaga nadaljnje uživanje rdečega in predelanega mesa. Nove smernice, ki drzno zavračajo dosedanja priporočila, bazirajo na preučevanju petih preglednih študij, ki so bile prav tako objavljene v isti izdaji prej omenjene revije.

 

Štiri od petih preglednih študij so raziskovale različna področja od smrtnosti, incidence, rakavih obolenj in kardiometabolnih izidov v povezavi z uživanjem rdečega in predelanega mesa oziroma mesnih izdelkov. Ena izmed njih pa je pregledovala in ocenjevala odnos ljudi do mesa in njihov odpor do spreminjanja oziroma nespreminjanja prehranskih navad. Ta metaanaliza je prišla do zaključkov, da so vsejedci v veliki večini zelo navezani na uživanje mesa in ne želijo spremeniti svoje prehrane. To velja tudi v primerih ko so soočeni s potencialnimi grožnjami za zdravje, ki jih lahko povzroči prekomerno uživanje mesa.

 

Kanadski raziskovalci in raziskovalke so pregledali iste rezultate in podatke kot avtorji in avtorice petih člankov in prišli do drugačnih odkritij. Pri vseh obdelanih podatkih so našli nizko do zelo nizko verjetnost, da diete z nizkim vnosom rdečega ali predelanega mesa vplivajo na zmanjšanje pojava kardiovaskularnih bolezni, diabetesa tipa dve, debelosti in raka. 

 

Smernice zdravega prehranjevanja ZDA priporočajo uživanje rdečega ali predelanega mesa enkrat tedensko, prehranske smernice v Veliki Britaniji pa priporočajo sedemdeset gramov takšnega mesa na dan. Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da je uživanje rdečega in predelanega mesa zaradi različnih dodatkov verjetno kancerogeno. Slovenska priporočila zdravega prehranjevanja vključujejo uživanje rdečega mesa največ dva- do trikrat tedensko.

 

V študiji pozivajo k intenzivnejšemu raziskovanju na področju vplivov rdečega in predelanega mesa na zdravje ljudi in želijo, da bi se prehranske smernice izogibale besedam, ki narekujejo zapovedi brez trdnih dokazov. Poudarjajo, da so priporočila bazirana na opazovalnih študijah, ki ne morejo točno potrditi in razložiti vzrokov ter posledic. Opozarjajo pa tudi, da pri raziskavi niso upoštevali okoljskih problematik z vzrejo živali za hrano.

 

Njihovo končno priporočilo uživanja rdečega in predelanega mesa je torej sedemdeset gramov na dan oziroma tri porcije na teden skupaj z uravnoteženo in zdravo prehrano, ki vključuje veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žit in rib. 

 

(Brez)mesni ponedeljek Vam želi Jana.

 

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.