Murni brez ritma

Aktualno-politična novica
5. 11. 2021 - 8.00

Raziskovalna skupina iz Izraela je v znanstveni reviji Proceedings of Royal Society B nedavno poročala o vplivu svetlobne onesnaženosti na murne. Ta namreč negativno vpliva na ritem njihovega gibanja in oglašanja, kar lahko vodi v slabšo komunikacijo znotraj celotne populacije.

Vsi organizmi imamo notranjo uro oziroma cirkadiani ritem, ki določa naša vedenja ob določenem času. Pogosto je odvisen od nekega zunanjega dejavnika, večinoma je to svetloba. Poznamo denimo živali, ki so bolj aktivne ponoči in živali, ki ponoči spijo. Čedalje večja svetlobna onesnaženost je začela živalim, še posebej tistim, ki živijo v mestih ali njihovi bližini, povzročati probleme pri ohranjanju tega ritma.

Znanstvena skupina je v svoji raziskavi opazovala, kako različno dolgi intervali svetlosti in moč svetlobe vplivajo na oglašanje in gibanje murnov. Pri poskusu so uporabili le samce, ki so jih zaprli v komoro in s pomočjo mikrofona in kamere spremljali njihovo oglašanje ter gibanje. Vse murne so izpostavili osvetljenosti 40 luksov 12 ur na dan, ki je imitirala dnevno svetlobo. Pogoji so se razlikovali ponoči, ko so bile skupine murnov osvetljene z dvema luksoma, petimi luksi ali dnevno svetlobo, torej s štiridesetimi luksi. Kontrolna skupina je noč preživela v popolni temi.

Rezultati so pokazali, da je imela skupina, ki je bila ponoči v popolni temi, normalni 24-urni ritem oglašanja in gibanja ter je bila pri svojem vedênju usklajena. Murni, ki so bili izpostavljeni dnevni svetlobi ves čas, pa so razvili svoj ritem, ki ni bil vezan na 24 ur, ali pa so občutek za ritem popolnoma izgubili in je postalo njihovo vedenje naključno. Oglašali so se denimo skozi ves dan, vendar je bila intenziteta veliko manjša. 

To pomeni, da se niso vsi murni oglašali naenkrat, ampak vsak posebej, zato je bil zvok tišji. Manj močna osvetljenost z dvema ali petimi luksi je imela na ritem murnov manjši vpliv, vendar so bili pri svojem vedenju vseeno manj usklajeni. Prav tako je postalo njihovo vedenje neenakomerno, saj se ni več orientiralo po 24-urnem ciklu.

Za konec velja omeniti, da so bili poskusi vseeno izvedeni v laboratorijskem okolju, ki težko odraža parámetre realnih razmer. Luči so bile denimo takoj ugasnjene, ni bilo prehoda v temo, kot je to prisotno v naravi. Prav tako pri poskusih ponoči niso znižali temperature, kot se to zgodi v naravi, temveč je bila ta konstantna. Zato je pomembno, da se poskus izvede tudi v naravnih pogojih, ki bi bolje odražali realno stanje svetlobne onesnaženosti, ki vpliva na murne.

 

Mur mur murenčke je poslušala Dora.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness