Nepozabne molekule

Nepozabne molekule

Aktualno-politična novica
21. 2. 2019 - 7.05

Skupina znanstvenikov iz Združenih držav Amerike, Kanade in Srbije je sintetizirala molekule, ki učinkovito anihilirajo izgubo spomina, prav tako delujejo antidepresivno in anksiolitično. Sintetični ligandi so po kemijski sestavi sorodni benzodiazepinom, dandanes splošno uporabnim pomirjevalom, uspavalom in antidepresivom.

Znanstveniki so vneto iskali način, kako odpraviti simptome nevroloških in psiholoških motenj ter staranja, med katerimi posebej izpostavljajo izgubo spomina. Pri tem so se osredotočili na receptorje gama-aminobutirične kisline, s kratico imenovane GABA-receptorji. Slednji predstavljajo tarčo delovanja številnih obstoječih terapevtikov, kot denimo znanega anksiolitika diazepama, ki lajša tesnobo in sprošča mišične krče.

GABA-receptorji so sestavljeni iz številnih podenot, urejenih v pentamere, in delujejo kot kloridni kanali. Raziskovalna skupina je sintetizirala štiri IBZD amidne ligande, ki za razliko od obstoječih terapevtikov delujejo bolj specifično in selektivno na posamezne podenote receptorjev. Na ta način se občutno zniža pojavnost neželenih stranskih učinkov.

Terapevtiki lahko delovanje proteinskih ligandov, kamor uvrščamo tudi GABA-receptorje, bodisi ojačajo bodisi omilijo. Tako imenovana pozitivna ali negativna alosterična modulacija je glavni mehanizem delovanja obstoječih ter novodkritih terapevtikov. Stranski učinki trenutnih zdravil, kot so pretirana pomiritev in izguba spomina, so glede na izsledke raziskav posledica visoke pozitivne modulacije alfa ena podenote GABA-receptorja. Novi IBZD-terapevtiki v zmanjšani meri stimulirajo alfa ena podenoto, intenzivneje pa pozitivno modulirajo podenoto alfa pet.

Učinkovitost novoodkritih terapevtikov so znanstveniki potrdili z nizom raznolikih in vivo testiranj z oceno vedenja. Za evalvacijo anksioznosti so modelne miši pol ure po injiciranju terapevtikov postavili v poseben plus labirint z dvema odprtima ter dvema zaprtima krakoma. Tendenca h gibanju po odprtih krakih je potrdila anksiolitično delovanje, torej so terapevtiki učinkoviti pri odpravljanju tesnobe.

Raziskovalna skupina je nadalje ovrednotila vpliv IBZD-terapevtikov na zmogljivost delovnega spomina. Poskus z Y-labirintom je pokazal, da IBZD-terapevtiki povrnejo sposobnosti pomnjenja mišim, izpostavljenim dolgotrajnemu stresu, medtem ko pri zdravih miših niso zaznali škodljivih alteracij. Ob tretiranju miši s starostno vezano zmanjšano sposobnostjo delovnega spomina pa so dokazali povrnitev funkcij glede na kontrolne mlade živali.

Znanstveniki in znanstvenice polagajo velike obete na novoodkrite terapevtike. Kot sami izpostavljajo, bi z njihovo pomočjo učinkovito preprečevali in odlašali izgubo spomina ter s tem ohranjali posameznikove sposobnosti ob prisotnosti nevrodegenerativne bolezni.

Na znanstveno novičko je skoraj pozabil vajenec Erazem.

https://www.karger.com/Article/Abstract/496086

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness