(ne)zavarovan gozd

Aktualno-politična novica
18. 2. 2021 - 7.05

V reviji Nature Ecology and Evolution je bila pretekli teden objavljena obsežna raziskava, v kateri je predstavljena prva celovita analiza, ki na globalni ravni ocenjuje uspešnost opredeljevanja zavarovanih območij narave pri preprečevanju pretiranega krčenja gozdov. Čeprav glavne ugotovitve študije nakazujejo, da se v zavarovanih območjih krčitev gozda zmanjšuje, je ta naravovarstveni ukrep še ni uspel preprečiti.

Raziskovalci Državne univerze v Oregonu so do omenjenega rezultata prišli z analizo več kot osemnajst tisoč zavarovanih gozdnatih območij, katerih skupna površina presega pet milijonov kvadratnih kilometrov v triinšestdesetih državah. Raziskovalci so za določitev sprememb v pokrovnosti gozda znotraj zavarovanih območij uporabili svetovno bazo podatkov o zavarovanih območjih in zemljevide, ki prikazujejo spremembe v pokrovnosti gozda. Te so nato primerjali s krčitvami gozda na nezavarovanih območjih s podobnimi geografskimi in biološkimi značilnostmi.

Na ta način so ugotovili, da je stopnja izsekavanja gozda na zavarovanih območjih v povprečju le za 41 odstotkov nižja kot na nezavarovanih gozdnih površinah. Kot dele našega planeta, kjer je krčenje gozdov v zavarovanih območjih pogostejše, so avtorji raziskave izpostavili Afriko, Evropo in Južno Ameriko. Gozdovi zavarovanih območij pa so pred izsekavanjem najbolj varni v Avstraliji, na Novi Zelandiji in v Papui Novi Gvineji.

Poleg številnih drugih rezultatov, pridobljenih na podlagi prej omenjenih podatkov, obravnavana študija predstavlja tudi izračun deleža gozda, ki je dejansko zavarovan pred človekovimi posegi. Ta delež pa je precej nižji od dosedanjih ocen, ki so predvidevale, da smo po celotnem planetu uspeli pred kršitvami zavarovati 15,7 odstotka gozda. Nova ocena namreč znaša le 6,5 odstotka.

Avtorji raziskave na ta način opozarjajo, da uspešnosti programov izločanja zavarovanih območij narave ne smemo meriti le v površinskih enotah, pač pa je treba njihovo vzpostavitev in razvoj spremljati ter razumeti na lokalnem nivoju.

Gozdove je varoval Gregor.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness