8. 6. 2020 – 7.05

Nočni opraševalci

Audio file

Ko govorimo o opraševalcih, najverjetneje najprej pomislimo na različne vrste čebel, čmrljev in pisanih dnevnih metuljev, ki na sončen pomladni dan preletavajo cvetoče travnike. Prav tako je sedaj že splošno znano, da številčnost teh žuželk, ključnih za obstoj rastlin, ki jih oprašujejo, ter posledično tudi nas ljudi, v zadnjih letih upada. 

Raziskava, pretekli mesec objavljena v reviji Biology Letters, nakazuje, da imajo pri spolnem razmnoževanju rastlin pomembno vlogo tudi nočni metulji oziroma vešče, skupina žuželk, ki je bila v raziskavah opraševalcev precej zanemarjena.

V omenjeni študiji je raziskovalna skupina iz Velike Britanije dve rastni sezoni spremljala, katere žuželke čez cel dan letajo med rastlinami, rastočimi ob devetih bajerjih v kulturni krajini vzhodne Anglije. Za obe skupini žuželk, tako za tiste aktivne podnevi kot tudi tiste aktivne ponoči, so določili, na katerih rastlinah se ustavljajo ter katerim vrstam pripada cvetni prah, ki se ujame na njihova telesa.

Ugotovili so, da je na telesih 45 odstotkov vseh vešč, ki jo jih ujeli, prisoten cvetni prah, ki pripada 47 vrstam rastlin, med katerimi so tudi rastline, na katerih se opraševalci, kot so čebele, čmrlji in dnevni metulji, ustavijo redkeje.

Raziskovalna skupina tako predpostavlja, da imajo nočni metulji pri opraševanju rastlin pomembnejšo vlogo, kot smo si prvotno predstavljali, ter da ima vpadanje njihovih lokalnih gostot, povezano predvsem s svetlobnim onesnaženjem, lahko do sedaj slabo poznane negativne posledice za rastlinski svet.

Nočne travnike je osvetlil Gregor.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.