O razis*KAVI*

Aktualno-politična novica
9. 2. 2021 - 7.05

Dobro jutro! Začenjamo s še vročo kavo in novo raziskavo s področja nevropsihofarmakologije. Če ste nenaspani, se boste danes najverjetneje počasneje odzivali na dogajanje in večkrat zazehali. Nas bo jutranja skodelica kave zbudila ter – še pomembneje – ali bo ublažila posledice zaspanosti in okrepila pozornost? To je zanimalo nemško-švicarsko znanstveno skupino, ki je preverjala, ali lahko pitje kofeinske kave omili posledice pomanjkanja spanca.

Zakaj kava tako rada prekipi?
 / 10. 12. 2019

Raziskovalna skupina je udeleženke in udeležence v raziskavi razdelila v dve skupini. V kontrolni skupini so uživali brezkofeinsko kavo, v eksperimentalni pa kofeinsko. Kavo so uživali dvakrat dnevno, vnos kofeina pa je ustrezal dnevnemu evropskemu povprečju. Po začetni prilagoditvi na eksperimentalne pogoje so sodelujoči pet dni spali le 5 ur dnevno. Čez dan so brali, igrali igre in opravljali različne kognitivne teste.

Sodelujoči so svojo zaspanost s pomočjo številčne lestvice ocenili večkrat na dan. Med rezultati obeh skupin ni bilo večjih razlik, saj so vsi nivo budnosti ocenili približno enako. Pri testih, ki so preverjali pozornost, pa so se pokazale razlike med osebami, ki so uživale kofeinsko kavo, in tistimi, ki so pili brezkofeinsko.

V prvih dneh se je skupina, ki je uživala kofein, na testih odzivala bolje in hitreje kot druga skupina. Znanstvenice in znanstveniki zato sklepajo, da je kofein, zaužit s kavo, pripomogel k dvigu pozornosti ob pomanjkanju spanca. Peti dan pa med skupinama ni bilo večjih razlik, kar pripisujejo posledicam dolgoročnega primanjkljaja spanca.

Pomembno je poudariti, da so bili v to raziskavo vključeni le posamezniki in posameznice z različico gena za adenozinski receptor tipa A2A. Nanj se lahko veže kofein, ena izmed posledic te vezave pa je tudi okrepljena pozornost po prekratki noči. Dosedanje raziskave, ki so preučevale vpliv pitja kave na pomanjkanje spanca, oseb niso ločevale po genotipu. Vsekakor pa bodo za celovito razumevanje dolgoročnih učinkov uživanja kofeinskih izdelkov na pomanjkanje spanca potrebne dodatne študije.

Prispevek je pripravila vajenka Dragana.

Vir: Baur, D., Lange, D., Elmenhorst, E., Elmenhorst, D., Bauer, A., Aeschbach, D., & Landolt, H. (2021). Coffee effectively attenuates impaired attention in ADORA2A C/C-allele carriers during chronic sleep restriction. Progress In Neuro-Psychopharmacology And Biological Psychiatry109, 110232. doi: 10.1016/j.pnpbp.2020.110232

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.