Odpadna hrana

Aktualno-politična novica

Ameriška znanstvena skupina z Univerze v Marylandu je v reviji Food Control objavila članek, ki poglablja znanje o razumevanju zavržene hrane in povezavo z njenim rokom uporabe. Na omenjenem področju obstaja veliko zmede zaradi nerazumljivih označb na živilih. Interdisciplinarna narava te raziskave je pokazala, kako pomembno je sodelovanje med različnimi strokami, kot so prehrana, živilstvo in dietetika. 

Zanimanje za zmanjšanje odpadkov je med pandemijo novega koronavirusa še naraslo, saj je javnost zaskrbljena zaradi morebitnih posledic odpadne hrane na prehransko verigo. Mnogi potrošniki se ne zavedajo, da so datumi na živilih navedenih po presoji proizvajalcev in niso podprti z zanesljivimi znanstvenimi dokazi. Zato so z uporabo matematičnega modeliranja želeli oceniti kakovost, rok trajanja in nevarnost kvara živil. To bi pripomoglo k izboljšanju proizvodne prakse in razumevanju, ali živilo zavržemo ali ne.

Potrošniki še vedno iščejo živila, ki imajo daljši rok trajanja, saj mislijo, da so s tem kupili nekaj kvalitetnejšega. Če živilo na koncu pristane v smeteh, nismo vrgli stran samo denarja in hrane, temveč smo s tem prizadeli celotno ekonomijo prehranske verige, od stroškov prevoza do kmetije.

S pomočjo scientometrične analize znanstvenih publikacij, pridobljenih iz baze podatkov Web of Science, so raziskovalci in raziskovalke pridobili podatke o globalnih trendih na podlagi zavržene hrane. Scientometrija je znanost o znanosti, ki temelji na pregledovanju znanstvenih del in avtorjev. Gre za kvantitativno metodo raziskovanja študij o znanosti in tehnologiji.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je že pred pandemijo objavila globalni poziv k ničelni toleranci do odpadne hrane. V Združenih državah Amerike imajo več kot petdeset različnih načinov označevanja, kar privede do nejasnosti. Po podatkih Agencije za hrano in zdravila devetdeset odstotkov Američanov zavrže hrano prezgodaj zaradi napačnega razumevanja označb živil.

Za primerjavo lahko dodamo, da Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil v Sloveniji dovoljuje dva različna načina označevanja živil in njihovega roka uporabe. A veliko ljudi še vedno ne razume razlike med napisoma uporabno najmanj do in porabiti do. Uporabiti ali porabiti najmanj do označuje živila, ki do omenjenega datuma ohranjajo pričakovano kakovost in so še vedno varna za uživanje po pretečenem datumu. Uporabiti oziroma porabiti do pa označuje datum, do katerega je živilo varno oziroma mikrobiološko neoporečno.

Rezultati raziskave so pokazali da je v razvitih državah večina odpadne hrane povezana s potrošniškim ali trgovskim vedenjem, torej kasnejšimi fazami prehranske verige. Države v razvoju pa največ hrane zavržejo na začetku prehranske verige, torej med proizvodnjo, nepravilnim skladiščenjem in dobavo. Avtorji in avtorice raziskave poudarjajo, da je za zmanjšanje količine odpadne hrane v prihodnosti ključen multidisciplinarni pristop.

 

Odpadna hrana nervira Jano.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness