Pohlevne robotske tajnice

Aktualno-politična novica
glados was a girlboss

Cortana, Siri, Alexa. Virtualne pomočnice naših pametnih naprav so brez izjeme priljudne in ustrežljive. Najbližjo kitajsko restavracijo nam priporočijo tako vljudno, da bi jim človek skoraj oprostil terabajte osebnih podatkov, ki jih pošiljajo matični korporaciji. Da so entitete umetne inteligence tako pogosto utelešene kot nekakšne pohlevne tajnice, verjetno ni naključje. Avstrijska raziskovalna skupina je v članku, objavljenem v reviji Frontiers in Psychology, pokazala, da so moškim, ne pa tudi ženskim uporabnicam, bolj všeč manj avtonomni virtualni pomočniki z ženskim glasom.

Raziskovalna skupina je ustvarila dve različni osebnosti virtualnega finančnega pomočnika glede na stopnjo avtonomije. Visoko avtonomni asistent oziroma asistentka je uporabniku na primer sporočila: »Avtomatsko analiziram stanje na vašem računu in začrtam varčevalne načrte«. Nizko avtonomni svetovalec oziroma svetovalka se je nasprotno izrazila: »Če me povežete z vašim računom, vam lahko priporočim varčevalne cilje«. Raziskovalci in raziskovalke so z uporabo računalniško generiranega govora ustvarili moško in žensko različico obeh osebnosti.

Poskusne osebe so poročale o svojem doživljanju interakcij s štirimi različicami virtualnega finančnega svetovalca. Raziskovalna skupina je v vprašalniku med drugim povpraševala o doživljanju nadzora oziroma avtonomije uporabnika ali uporabnice, občutku lastne sposobnosti ter splošnem izkustvu interakcije z virtualnimi pomočnicami in pomočniki. 

Ženske so praviloma pozitivno ocenile osebnosti obeh spolov – torej tako visoko kot nizko avtonomne pomočnice in pomočnike, s tem da so jim bile nekoliko bolj všeč visoko avtonomne ženske asistentke. Moški so medtem drugače ocenili predvsem ženski virtualni svetovalki. Najboljše so se počutili ob interakciji z nizko avtonomno žensko asistentko, ki je bolj ustrezala stereotipnim spolnim vlogam. Nasprotno so moški zelo negativno ocenili bolj asertivno, torej visoko avtonomno virtualno svetovalko.

Moškim bolj všečne podložne virtualne pomočnice so v tehnološki industriji očitno že zdaj uveljavljene kot najbolj profitabilna različica tovrstnega tipa umetne inteligence. Avtorice in avtorji raziskave pri tem svarijo, da bi široka uporaba takšnih umetnih služabnic potencialno lahko utrdila obstoječe spolne stereotipe.

 

 

Alexi ne zaupa Bronja. 

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness