Pomolzimo inzulin

Aktualno-politična novica
2. 4. 2024 - 7.05

Diabetes je ena najhitreje rastočih javnozdravstvenih kriz. Leta 2021 je s sladkorno boleznijo živelo približno 537 milijonov ljudi, do leta 2045 pa naj bi število predvidoma naraslo za skoraj polovico. S porastom bolezni pričakovano narašča tudi potreba po inzulinu. Znanstvenice zato proučujejo nove možnosti njegove proizvodnje. V nedavni raziskavi, objavljeni v reviji Biotechnology Journal, je raziskovalna skupina preučila možnost proizvodnje inzulina v mleku transgenskega goveda. 

Trenutno se večina inzulina proizvede s pomočjo kvasovk ali bakterij. DNK, ki nosi zapis za proizvodnjo inzulina, raziskovalke vnesejo v kvasovke ali bakterije, ki nato proizvedejo proinzulin - to je še neaktivno obliko inzulina. Z dodatno encimsko obdelavo inzulin nato pretvorijo v aktivno obliko, ki jo ljudje z diabetesom lahko uporabljajo za uravnavanje ravni glukoze v krvi. 

V raziskavi je znanstvena skupina preverila, kakšna je učinkovitost proizvodnje inzulina v kravjem mleku. S pomočjo lentivirusov, ki se uporabljajo za vgradnjo DNK v genóm sesalcev, je zapis DNK za inzulin v laboratoriju vstavila v celice mlečnih žlez goveda. Pred zapisom za inzulin je vstavila še regulatorno zaporedje, ki omogoča proizvodnjo inzulina le ob signalu za laktacijo. Iz celic, v katere je vstavila gen za inzulin, je nato izolirala jedra, jih prenesla v jajčeca krav in na ta način pripravila zarodke z génom za človeški inzulin. Zarodke je nato vsadila v maternice krav. S takim postopkom teoretično pridobimo potomce, ki gen za inzulin nosijo v vseh telesnih celicah, dodano regulatorno zaporedje pa omogoča, da se protein proizvaja le v celicah mlečnih žlez.

Ena izmed krav je zarodek uspešno prejela, donosila in povrgla tele, ki je v genómu nosilo zapis za človeški inzulin. Raziskovalci in raziskovalke so nato preverili, ali se inzulin proizvaja v mleku tega teleta. S hormonskim signalom so spodbudili laktacijo in nato mleko analizirali z masno spektrometrijo. V mleku so zaznali tako proinzulin kot končno, aktivno obliko inzulina. Znanstvenice sklepajo, da bi določeni encimi v mleku lahko katalizirali pretvorbo proinzulina v inzulin. Po drugi strani opozarjajo, da bi lahko nekatere proteaze v mleku razgrajevale tudi končno obliko inzulina, kar bi zmanjšalo učinkovitost njegove proizvodnje. Kljub obetavnim rezultatom študije proizvodnja inzulina v mleku tako še ne bo zamenjala sedanjih metod. 

Eko mleko pije Luka.

 

Vir naslovne fotografije: 

https://www.pickpik.com/cow-funny-ruminant-cute-close-cows-64941

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness