6. 10. 2020 – 7.05

Prihodnje invazije

Audio file

Znanstvena revija Global Change Biology je pretekli teden objavila obsežno raziskavo, v kateri mednarodna skupina znanstvenikov in znanstvenic napoveduje, koliko novih tujerodnih organizmov oziroma vrst, ki jih posredno ali neposredno širi človek, naj bi se v prihodnjih desetletjih na novo pojavilo v posameznih biogeografskih regijah. Po njihovih predvidevanjih naj bi se število tujerodnih vrst znotraj omenjenih regij, ki v grobem sovpadajo z mejami kontinentov, do sredine tega stoletja v povprečju povišalo za 36 % v primerjavi s številom iz leta 2005.

Raziskovalci in raziskovalke so za namene omenjene študije razvili matematični model, s katerim so ocenili število potencialno invazivnih vrst in vzpostavili dinamiko preteklih invazij med letoma 1950 in 2005. Pri umerjanju njihovega modela so uporabili obsežno podatkovno bazo, imenovano Alien Species First Record, v katero se na nivoju posameznih držav beleži čas prve zaznave katerekoli tujerodne vrste. Rezultate omenjenega modela so ob predpostavki, da bodo prihodnji vnosi tujerodnih vrst potekali enako kot pretekli, ekstrapolirali za obdobje med letoma 2005 in 2050.

Rezultati predstavljene študije napovedujejo, da bo do največjega porasta v številu tujerodnih vrst prišlo v Evropi, kjer naj bi se v omenjenem obdobju število tujerodnih vrst povišalo za 64 % oziroma za 2500 živalskih in rastlinskih vrst. Poleg tega so kot vroče točke za prihodnje vnose tujerodnih vrst izpostavljene še Azija, Južna in Severna Amerika.

Čeprav vse tujerodne vrste nimajo negativnega vpliva na avtohtono floro in favno, lahko predpostavimo, da se med predstavljenimi številkami najdejo številne vrste, ki bodo močno spremenile ekosisteme, v katerih se bodo po naši zaslugi pojavile.

Predvideval je Gregor.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.