Prilagodljive azijske plenilke

Aktualno-politična novica
18. 6. 2019 - 7.05

Med velikimi mačkami, kot so leopardi, se znotraj vrste pojavlja različna obarvanost kožuha. Poznamo tako značilen pikčasti vzorec kožuha leopardov kot tudi črni ali z drugimi besedami melanistično obarvani kožuh. Nekoliko drugače pa je pri manj znani vrsti divje mačke. V nedavno objavljeni raziskavi so namreč indijski in britanski raziskovalci odkrili več različnih obarvanosti kožuha v populacijah srednje velike azijske mačke, imenovane Temminckova zlata mačka.

Skupina raziskovalcev, ki na območju doline Dibang v severovzhodni Indiji preučuje interakcije človeka in ostale narave, je med raziskovanjem naletela na med seboj precej različno obarvane divje mačke. Izkazalo se je, da gre za eno samo vrsto s precej raznoliko obarvanim kožuhom. Na podlagi fotopasti so tako opazili šest različnih obarvanosti kožuhov Temminckove zlate mačke - cimetasto, melanistično, sivo, zlato, pikčasto in rozetasto. Pri tem se je avtorjem članka postavilo vprašanje, zakaj obstaja v tej indijski dolini tako velika raznolikost obarvanosti kožuhov zlatih mačk.

Različne variacije obarvanosti nastanejo kot posledica genetskega zdrsa ali naključne mutacije. Sčasoma tekom naravne selekcije prevlada ena obarvanost, ki organizmom znotraj populacije omogoča ekološke prednosti. Eno od možnih razlag za raznolikost predstavlja visoka poseljenost območja z različnimi plenilci. Raznolike obarvanosti kožuhov zlatih mačk, ki so posledica polimorfizma, torej soobstoja več različnih genov, morda omogočajo tej populaciji izogibanje tekmovanju z ostalimi vrstami plenilcev in znotrajvrstnemu plenjenju. Raznolika obarvanost odpira možnost zasedanja različnih ekoloških niš.

Lastnost različne obarvanosti kožuha znotraj populacije uvršča zlate mačke med najbolj ekološko in geografsko razširjene plenilce na proučevanem območju. Primer predstavlja odlično izhodišče za preučevanje hipotez o ekoloških ugodnostih, ki jih ima polimorfizem mačk v tekmovalnih okoljih. Razumevanje tega fenomena, ki se pojavlja znotraj populacije, lahko pomaga znanstvenikom in znanstvenicam razumeti, kako hitro se lahko živali prilagodijo in evolvirajo v spreminjajočih se okoljih kot posledici klimatskih sprememb in uničevanja habitatov.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.