S pomočjo tobaka proti virusu denga

Aktualno-politična novica
26. 5. 2017 - 7.05

Raziskovalna skupina iz Londona je razvila novo cepivo proti virusu denga, ki so ga uspešno proizvedli v rastlinah tobaka in v celični liniji ovarijskih celic hrčka. Prednost cepiva je v tem, da za aktivacijo imunskega sistema ne potrebuje adjuvansov, ki se dodajajo, da povečajo imunski odgovor na cepivo.

Virus denga se prenaša s komarji in povzroča tropsko denga vročico, za katero letno umre več kot 10 000 ljudi. Bolezen je v porastu, pri razvoju cepiva, ki bi nas zaščitil pred vsemi štirimi tipi virusa, pa se raziskovalci ni raziskovalke srečujejo s številnimi ovirami.

Trenutno obstoječe cepivo je registrirano samo v Mehiki, Braziliji in na Filipinih. Glavna skrb glede cepiva je, da če ne deluje učinkovito na vse štiri tipe virusa, lahko eden od tipov povzroči okužbo, pri čemer cepivo pripomore k hudemu poteku bolezni. V omenjeni študiji so razvili cepivo, ki poleg virusnega proteina, na katerega se odzove imunski sistem, vsebuje še dodatno strukturo podobno človeškemu protitelesu. Ta se veže na imunske celice, saj vsebuje vezavno mesto protitelesa in tako izboljša imunski odziv.

Takšna oblika cepiva omogoča uporabo slabo imunogenih in s tem varnih virusnih delcev kot sestavino cepiva. Te ne morejo vplivati na potek bolezni ob okužbi s podobnimi virusi, bi pa običajno potrebovali močne adjuvanse za učinkovito delovanje cepiva. Omenjena raziskava pa že s strukturo cepiva zagotavlja dovoljšno učinkovitost.

Zanimivo je, da so cepivo proizvedli v listih genetsko spremenjenega tobaka, kar sicer ni povsem novo. Rastline se že dalj časa uporablja za proizvodnjo farmacevtsko in medicinsko pomembnih molekul. Cepljenje v obliki zauživanja svežega rastlinskega materiala pa je verjetno še zelo daleč od mogočega.

Nova cepiva zanimajo Katarino.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness