S simbiozo nad slanost

Aktualno-politična novica
4. 11. 2019 - 7.05

Mednarodna raziskovalna skupina v znanstveni reviji Scientia Horticulturae poroča, da simbioza med paradižnikom in glivo Piriformospora indica paradižniku olajša spopadanje z višjo slanostjo. Posledično se izboljšata tudi rast in donos paradižnika.

 Slanost ima za rastline podobne učinke kot suša, saj prisotnost soli zmanjša razpoložljivost vode za rastlino, poleg tega pa tudi same solí še dodatno negativno vplivajo nanje. Ioni soli med drugim zmanjšajo privzem drugih hranil v rastlino ter motijo nastajanje barvila klorofila in proces fotosinteze. Zato večina rastlin, ki ni posebej prilagojena na slanost, potrebuje za zalivanje sladko vodo in ne more uspevati na slanih tleh. Slanost je velik izziv v kmetijstvu. Sladka voda namreč predstavlja le okoli 2,5 odstotka vse vode na Zemlji in še ni vsa primerna za zalivanje. Slana tla po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo predstavljajo vsaj tri odstotke površine našega planeta, njihov delež pa se, tudi zaradi nepravilnega namakanja, povečuje.

Raziskovalke in raziskovalci se poslužujejo različnih strategij za dvig tolerance rastlin za slanost. To omogoča vzgojo kmetijskih rastlin na slanih tleh oziroma zalivanje s slano vodo. Ena od strategij vključuje simbiozo rastlin z mikroorganizmi in prav slednjo so uporabili v raziskavi, ki jo predstavljamo danes.

Znanstveniki so paradižnike gojili v rastlinjakih in ene zalivali s sladko, druge pa s slano vodo. Primerjali so paradižnike, ki so jih prej okužili s simbiontsko glivo Piriformospora indica, ter neokužene paradižnike.

Ugotovili so, da je zalivanje s slano vodo bistveno zmanjšalo rast in donos paradižnikov, vendar so paradižniki, ki so živeli v simbiozi z glivo, bolje prenašali povišano slanost, kar se je kazalo v bujnejši rasti in višjih donosih v primerjavi z neokuženimi paradižniki. Raziskovalci so pri okuženih paradižnikih zaznali več morfoloških in biokemijskih sprememb, kot sta denimo večja razvejanost koreninskega sistema in višja vsebnost klorofila v listih, zaradi česar se te lažje spopadajo s povišano slanostjo.

Paradižnike je posolila Angelika.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness