Skeletne matične celice tudi pri ljudeh

Aktualno-politična novica
24. 10. 2018 - 7.05

Ameriška raziskovalna skupina v reviji Cell poroča o odkritju skeletnih matičnih celic v odraslih ljudeh.

O konferenci "Molecular Life of Stem Cells", matičnih celicah in še čem.
 / 19. 10. 2016
Večina celic v telesu odrasle osebe je diferenciranih, kar pomeni, da so razvite v točno določen tip celic, denimo v jetrno ali mišično celico. Diferencirane celice se lahko delijo le nekajkrat ali pa sploh ne. Ker se diferencirane celice ne morejo razmnoževati v nedogled in tako obnavljati tkiva, imamo v telesu tudi tako imenovane odrasle matične celice.

Odrasle matične celice še niso diferencirane in se imajo zmožnost velikokrat deliti ter tako zamenjati stare in odmrle celice v tkivu. Za razliko od embrionalnih matičnih celic odrasle matične celice nimajo potenciala, da bi se razvile v katerokoli celico v telesu, ampak le v nekatere vrste celic. Na primer matične celice v kostnem mozgu se lahko diferencirajo v katerokoli vrsto krvničk, ne morejo pa postati kožna ali živčna celica.

Prej omenjena študija poroča o identifikaciji človeških odraslih matičnih celic, ki se lahko diferencirajo v kostne, hrustančne ali celice vezivnega tkiva. Nahajajo se v kosteh odraslega človeka. Podobne celice so bile že pred časom odkrite pri miših, zato so mnogi pričakovali skeletne matične celice tudi pri človeku.

Skeletne matične celice so obetavne za uporabo v medicini, denimo za zdravljenje zlomov kosti ali osteoporoze. Ker pa je te celice težko izolirati iz človeka, so znanstvenice in znanstveniki poskusili skeletne matične celice pridobiti v laboratoriju iz drugih celic. Ob dodatku določenih rastnih faktorjev jim je uspelo celice iz maščobnega tkiva spremeniti v skeletne matične celice. Ker je maščobno tkivo veliko lažje izolirati iz pacientke oziroma pacienta, ima pravkar opisani način pridobivanja skeletnih matičnih celic večji potencial za uporabo v kliniki.

Maščobno tkivo kot potencialno zalogo matičnih celic vzdržuje Angelika.

 

Vir: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)30956-5

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness