Sojin odpadek okara

Aktualno-politična novica
24. 3. 2022 - 8.00

Ob pridelavi sojinih izdelkov, kot sta sojino mleko in tofu, se vsako leto pridela na milijone ton odpadnega produkta, imenovanega okara. Znanstveniki in znanstvenice z univerze NTU v Singapurju ter univerze Waseda na Japonskem so v reviji Metabolites opisali potencialno uporabno vrednost okare. Ta fermentirani sojin odpadek je namreč kot dodatek v prehrani miši izboljšal presnovo maščob in ublažil posledice visokokalorične prehrane.

Okara nastane, ko se za pridelavo sojinega mleka ali tofuja filtrira sojina zrna in kot odpadni produkt ostanejo netopni deli. V teh pa ostane velika količina vitaminov in mineralov, predstavljajo pa tudi dober vir vlaknin. Svojo raziskavo je znanstvena skupina začela s poskusom izboljšave prehranskega profila okare, saj bi bila tako bolj privlačna za pogostejšo vključitev v človeško prehrano. Odločili so se za postopek fermentacije, saj se je ta v prej izvedenih raziskavah izkazala kot učinkovita metoda, da okara sprosti svoje neizkoriščene hranilne snovi. Fermentacijo so izvedli s pomočjo dodatka mešanice dveh različnih sevov plesni Aspergillus in jo pustili fermentirati v temi pri 25 stopinjah Celzija štiri dni. Po zaključku so okari določili prehranske vrednosti in v primerjavi z nefermentirano okaro so opazili, da ima fermentirana več beljakovin in višjo skupno vsebnost fenolov – kar kaže na višje antioksidativne lastnosti – in manj netopnih prehranskih vlaknin.

Naslednji korak v raziskavi je bil preveriti funkcionalnosti in učinke dodajanja fermentirane okare v prehrano. Poskus so izvedli na miših, ki so jih naključno razporedili v štiri skupine. Prvo skupino miši so tri tedne hranili z običajno prehrano, drugo z viskokalorično prehrano, tretjo z viskokalorično prehrano z dodatkom neferementirane okare, četrto pa z viskokalorično prehrano z dodatkom fermentirane okare.

Po treh tednih določene prehrane so miši, ki so jih vsak dan hranili s fermentirano okaro, pridobile najmanj telesne mase, in sicer zgolj okoli 3 grame. Medtem ko so ostale tri skupine miši v povprečju pridobile med 6 in 10 gramov telesne mase. Mišim, ki so bile hranjene s fermentirano okaro, so določili tudi manj visceralne in podkožne maščobe. Prav tako so imele tudi nižje ravni holesterola v primerjavi s tistimi s prehrano brez fermentirane okare. Določili pa so tudi nižjo raven trigliceridov, ki so vrsta maščobe v krvi, ki je povezana s povečanim tveganjem za srčne bolezni.

Te ugotovitve kažejo, da bi potencialno ta sojin fermentirani odpadek, ki je sicer že popularen v azijski kuhinji, lahko po dodatnih raziskavah pripomogel kot pomemben dodatek v dieti ljudi s prekomerno težo. Z laboratorijskimi poskusi so namreč pokazali, da so miši na dieti z visoko vsebnostjo maščob, dopolnjeno s fermentirano okaro, po treh tednih pridobile manj telesne mase ter imele nižje ravni maščob in holesterola v primerjavi z mišmi, ki so imele enako prehrano, vendar brez fermentirane okare.

 

Okaro si želi poskusiti Iza. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

fuj

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness