Tudi dinozavri so plavali

Aktualno-politična novica
Broke: Chicken T-rex. Woke: Newt Spinosaurus

Dinozavre si praviloma predstavljamo kot izključno kopenske živali. V najslabšem Jurskem parku je bil spinozaver tako prikazan kot zlovešč, tiranozavru podoben plenilec, ki je dvonožno lomastil po tleh. Raziskava, objavljena v reviji Nature, pa je pokazala, da je bil Spinozaver sposoben v vodi plavati s pomočjo repa. “Bodičasti kuščar” je tako prvi znani plavalec med ne-ptičjimi dinozavri.

Spinozaver je bil dokaj zajetna zver – v dolžino je meril več kot 15 metrov. Od drugih dinozavrov skupine Therapoda se je ločil predvsem po dolgem krokodilastem gobcu ter velikem hrbtnem jadru. Natančna telesna oblika spinozavra je bila sicer dolgo časa v veliki meri uganka. Fosilne najdbe te vrste so dokaj redke in nepopolne, prvi opisani primerek pa je bil uničen med drugo svetovno vojno.

Raziskovalna skupina je svoje izsledke postavila na podlagi fosiliziranih repnih kosti, najdenih leta 2018 na najdišču Kem Kem v Maroku. Vsi ostanki so pripadali enemu osebku, mlademu dinozavru vrste Spinosaurus aegyptiacus. Ohranjenih je bilo več kot 30 vretenc, ki so skupaj sestavljala približno osemdeset odstotkov dolžine repa.

Najdeni rep spinozavra se močno razlikuje od tipične oblike repa teropodov, kakršno je imel na primer rep tiranozavra. Pri klasičnem teropodnem repu so vretenca rigidno povezana – izrastki ob stikih vretenc se pokrivajo, kar omejuje gibljivost repa. Pri spinozavru pa so ti izrastki reducirani – njegov rep je bil zato zelo fleksibilen. V vodnem okolju bi takšen rep omogočil plavanje z lateralnim gibanjem, podobno kot pri krokodilih.

Da bi preverili učinkovitost ter potisk spinozavrovega repa v vodi, so raziskovalci in raziskovalke naredili plastičen model repa ter ga pritrdili na robotsko roko, ki je oponašala plavalno gibanje. Na podobnih modelih so izmerili tudi lastnosti repov dveh nedvomno kopenskih teropodov in dveh plavajočih živali - krokodila in pupka.

Spinozavrov rep se je pri učinkovitosti in potisku ob zamahu odrezal približno tako dobro kot repa pupka in krokodila. Od svojih dinozavrskih tovarišev pa je bil skoraj petnajstkrat bolj učinkovit. Kopenski karnivor je bil v resnici namreč  plavajoči plenilec.

 

Plavalne sposobnosti spinozavra občuduje Bronja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness