V bolnico po placebo

V bolnico po placebo

Aktualno-politična novica
2. 11. 2016 - 7.05

V znanstveni reviji PLoS Biology so znanstvenice in znanstveniki iz Chicaga nedavno objavili študijo o predvidevanju moči placebo učinka pri zdravljenju dolgotrajnih bolečin. Določili so predel možganov, ki z veliko verjetnostjo napove, kako se bo posamezni bolnik odzval na lažno zdravilo oziroma placebo. O placebu namreč govorimo, ko brez vnosa zdravilne učinkovine, običajno s sladkorno tabletko, dosežemo znatno zmanjšanje bolečine ali drug koristen učinek.

Placebo učinek je zelo močan mehanizem zdravljenja bolezni in glavni razlog za učinkovanje postopkov alternativne medicine oziroma zdravilstva. Pravzaprav ta učinek spremlja vsakršno zdravljenje, najbolj pa je odvisen od pričakovanja bolnika glede izida zdravljenja, ki mu ga predstavita zdravilec ali zdravnik.

V raziskavi so s tehnologijo, osnovano na funkcijski magnetni resonanci, merili moč povezav različnih delov možganske skorje. Njihove meritve so pokazale, da povezave srednje čelne možganske vijuge najbolje napovejo, katerim pacientom se bolečina po lažni terapiji zmanjša. Z dodatnimi meritvami pa so ugotavljali še součinkovanje placeba in prave protibolečinske tablete.

Z napredkom tovrstnih raziskav bi lahko še pred uporabo pravega, lažnega ali kombinacije zdravil predvideli terapevtski učinek in izbrali najboljše zdravljenje za posameznika. Tako bi lahko tudi uradna medicina vse bolj izkoriščala placebo učinek in se izognila pretiranemu predpisovanju zdravil.

Placebo učinek je namreč neškodljiv in brez neželenih učinkov, razen če zaradi zanašanja nanj ne uporabimo druge, učinkovitejše metode ali pa če namesto pozitivnih ustvarimo negativna pričakovanja in s tem škodljiv ali nocebo učinek.

Placebo se sicer v uradni medicini največkrat omenja v povezavi s kliničnimi študijami, ki so z njim nadzorovane. To pomeni, da se učinkovitost farmacevtskega pripravka primerja z učinkom lažne tabletke, injekcije ali kdaj tudi posega. Nova tehnologija pa bi lahko omogočila tudi natančnejše izide tovrstnih raziskav, saj bi z njeno pomočjo še pred raziskavo izločili udeležence, ki se preveč izrazito odzivajo na placebo.

Placebo vam je servirala Maja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness