V zavetju celice

Aktualno-politična novica
5. 6. 2020 - 7.05

Danes bomo govorili o neprijetnih okužbah sečil, ki jih nemalokrat povzroča bakterija Escherichia coli oziroma krajše E. coli. V reviji Nature Communications raziskovalna skupina ugotavlja, da bakterije lahko živijo tudi znotraj celic vaginalne sluznice, kar predstavlja rezervoar za pogosto ponavljajoče se okužbe sečil.

Te so najpogostejše bakterijske okužbe pri odraslih ljudeh in se v kar štiridesetih odstotkih primerov ponovijo v obdobju šestih mesecev. Vir ponovne okužbe so lahko črevesje, vagina ali pa bakterije, ki se skrijejo znotraj celic v mehurju. Pojav znotrajceličnih rezervoarjev bakterij so tako v mehurju že poznali, v vagini pa so do sedaj poročali samo o zmožnosti bakterij, da se pritrdijo na površino celic sluznice.

Raziskovalci in raziskovalke so želeli bolje razumeti interakcijo bakterij s celicami vaginalne sluznice. V ta namen so uporabili celične linije, okužene z bakterijami E. coli, miši kot modelne organizme in pa vaginalne brise žensk, ki so imele ponavljajoče se okužbe mehurja. Z elektronskim mikroskopom so opazili dolgotrajno prisotnost bakterij znotraj celic in tako pokazali na sposobnost E. coli, da se po okužbi sečil skrije znotraj celic v vagini. Natančno so opisali tudi mehanizem vstopa v celice vaginalne sluznice, ki se, zanimivo, povsem razlikuje od vstopa bakterij v celice v mehurju.

Bakterije so znotraj celic zaščitene pred zunanjimi dejavniki in so tako vir ponovne okužbe sečil, kjer se bakterije iz vagine razširijo v sečnico, mehur in ledvice. Boljše razumevanje pogostih in neprijetnih okužb sečil, ki nemalokrat vodijo v ponavljajoče jemanje antibiotikov, lahko pomaga pri njihovem preprečevanju.

ZbritOFF je pripravila Katarina

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness