Vanilija iz plastike

Aktualno-politična novica
15. 6. 2021 - 7.05

Današnje jutro začenjamo s problematiko, ki še vedno pokriva velik del oceanov in obal. In sicer s problemom plastike. Znanstveniki in znanstvenice z univerze v Edinburgu so v raziskavi, objavljeni v reviji Green Chemistry, opisali, kako lahko z uporabo modificirane bakterije E. Coli odpadno plastiko pretvorimo v vanilin.

Za pakiranje živil in pijač večinoma uporabljamo plastiko PET oziroma polietilen tereftalat, ki ga pridobivamo iz neobnovljivih virov, kot sta nafta in plin. Letno nastane približno 50 milijonov ton odpadkov iz PET, ki resno ogrožajo okolje. PET je sicer mogoče reciklirati. To pogosto poteka tako, da se plastiko razbije do monomerov tereftalne kisline, ki se nato uporabijo za izdelavo novih izdelkov iz plastike PET. A žal tudi ti izdelki na koncu pogosto pristanejo v oceanih. 

Za reševanje tega problema je raziskovalna skupina razvila novo encimsko pot v E. Coli, da lahko ta tereftalno kislino pretvori v molekulo vanilin. To je aromatična spojina, ki daje značilen vonj vanilijevim strokom in se pogosto uporablja v živilski ter kozmetični industriji. 

Za raziskavo so uporabili sev E. Coli, ki se sicer uporablja za biosintezo vanilina iz glukoze. V ta sev so s pomočjo plazmidov vstavili zapis za dva nova encima, ki sta pridobljena iz bakterije Ideonella sakaiensis in ki katalizirata pretvorbo tereftalne kisline do vanilina. Po optimizaciji postopka je bila dosežena kar 79-odstotna pretvorba plastičnih monomerov tereftalne kisline v vanilin. 

Raziskovalna skupina je nato za konec delovanje nove tehnike preizkusila še na že uporabljeni plastenki. Modificirana E. Coli je lahko uporabljala neposredno pridobljeno tereftalno kislino iz plastičnega odpadka in jo pretvorila v vanilin. Tako bi lahko problematično plastiko začeli uporabljati kot vir ogljika, iz katerega bi lahko pridelali dragoceno industrijsko spojino vanilin. Proizvedeni vanilin naj bi bil primeren za prehrano ljudi, vendar so za dokaz tega seveda potrebne nadaljnje raziskave.

 

Vanilijo iz plastike bi rada nekoč poskusila Iza.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hey,

We have clients that are interested in doing a sponsored post on your website.
Could you please let me know how much you would charge for this?

And are there any rules that we should be aware of, for example if there are any niches which you don't accept.

Thanks, look forward to working with you.

Emery
Partnership Outreach
Social Warrior

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.