Virus Zika in testosteron

Aktualno-politična novica
9. 3. 2017 - 7.05

Raziskovalna skupina z Univerze Yale je v reviji Science poročala o vplivu virusa Zika na testise okuženih poskusnih miši. Izločanja virusa s semensko tekočino so opazili še kar nekaj časa po preboleli okužbi, ko virus ni bil več prisoten v krvi. Temu je prisostvovalo tudi znižanje koncentracije testosterona ter zmanjšanje testisov pri mišjih samcih.

Virus Zika spada v družino flavivirusov, kamor uvrščamo tudi virus klopnega meningoencefalitisa, virus denge ter virus rumene mrzlice. Od njegovega odkritja v petdesetih letih do leta 2014 o njem nismo slišali veliko. Po razširitvi iz ekvatorialnega pasu Afrike v Južno in Srednjo Ameriko ter povezavi virusa s porastom primerov mikroencefalije pri novorojenčkih, pa se z njim ukvarja vse več raziskovalnih skupin.

Čeprav je glavni način prenosa s pikom okuženega komarja, se virus lahko prenaša tudi z matere na otroka ter s spolnimi odnosi. Med okužbo je virus prisoten v številnih organih, po ozdravitvi pa se daljši čas izloča z vaginalnimi izločki ter semensko tekočino. V prej omenjeni študiji kot posledico dolgotrajne prisotnosti virusa v testisih opisujejo atrofijo oziroma zmanjšanje mod pri mišjih samcih.

Raziskovalke in raziskovalci so ugotovili, da razmnoževanje virusa tudi po preboleli okužbi omogočajo Leydigove celice, ki se nahajajo med semenskimi cevkami v modih in proizvajajo testosteron. Poleg znižane koncentracije testosterona v mišjih samcih so dokazali tudi zmanjšano izražanje genov za njegovo sintezo v Leydigovih celicah. Iz rezultatov lahko sklepamo, da do zmanjšanja velikosti testisov pride zaradi znižane ravni testosterona, ki ga ob okužbi z virusom Zika Leydigove celice manj izločajo.

Tudi pri človeku se virus izloča še dalj časa po preboleli okužbi in zato je pomembno poudariti možnost prenosa virusa s spolnimi odnosi. Posledice dolgotrajne prisotnosti virusa v testisih mišjih samcev opozarjajo na to, da bi virus Zika lahko vplival tudi na plodnost moških. Poleg nosečnic bi bilo potrebno spremljati vpliv tudi na moško plodnost ter spremembe, ki jih virus lahko povzroči pri njih.

Takoj po 8. marcu za moške skrbi Katarino.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness