Z roba groba do novega nosoroga

Aktualno-politična novica
9. 1. 2023 - 8.05

Številnim vrstam sesalcev grozi izumrtje, bodisi zaradi krivolova bodisi zaradi pogubnih hitrih sprememb v habitatih. Skupina BioRescue je ustvarila umetne zarodne celice, ki bi lahko pripomogle k reševanju severnih belih nosorogov. Število teh se je skozi desetletja zbiranja eksotičnih trofej zreduciralo na zgolj dve živeči samici. Raziskovalna skupina je o svojem delu pisala v reviji Science Advances.

Vzroki, ki privedejo živalsko vrsto do roba izumrtja, so različni, v glavnem pa gre za takšne izgube habitatov, ki onemogočajo prilagoditev in nemoteno reprodukcijo. V zadnjih stoletjih so prav človekovi posegi v habitate zaradi razvoja kmetijstva in globalno segrevanje ozračja povzročili številne težave. Takšne razmere lahko privedejo do zmanjševanja populacij in pogubne izgube genske raznolikosti znotraj vrste. In tudi z dobro zasnovano zaščito je ta problem težko rešiti. Genska raznolikost je lahko namreč velika težava tudi v primerih, ko si populacija opomore. Toliko bolj povedna je zgodba severnega belega nosoroga, vrste, ki je še pred 60 leti štela okoli 2500 osebkov. Leta 2018 je namreč umrl poslednji samec, zadnji dve živeči samici, mama in hči, pa živita v rezervatu v Keniji.

Kako lahko veliko sesalsko vrsto rešimo z roba eksistenčnega propada? Znanstvena ekipa je v okviru projekta BioRescue iz matičnih celic uspešno ustvarila zarodne celice, ki so predhodnice vseh spolnih celic, torej jajčec in semenčic. Pri delu je uporabila matične celice iz kože preminulih severnih belih nosorogov. Matične celice so namreč precej prilagodljive in se lahko pod določenimi pogoji preobrazijo v druge celične tipe. Postopek so že preizkusili pri določenih glodavcih in primatih, a je znanstvena ekipa vseeno raziskala specifike pri severnih belih nosorogih. Za ta namen je ovrednotila postopek, s katerim lahko kožne matične celice nosorogov uspešno pomladijo in iz njih ustvarijo še bolj prilagodljive zarodne celice. Iz teh lahko nastanejo malodane vsa telesna tkiva, tudi jajčeca in semenčice.

Znanstveniki in znanstvenice, ki sodelujejo v projektu BioRescue, se bodo v naslednjem koraku lotili zorenja zarodnih celic v spolne celice. Ko bodo te na voljo, bodo ob uporabi naprednih reproduktivnih tehnik poskušali v laboratoriju ustvariti zarodek severnega belega nosoroga. Tega bi kasneje vstavili v samico južnega belega nosoroga, sorodne vrste, ki bi zarodek donosila in skotila. Upajo, da bodo tako zdrave, gensko raznolike živali čez nekaj desetletij z ustrezno pomočjo znova zaživele v rezervatih.

Izumrtja človeštva se nadeja Luka. DEATH TO ALL OF THEM!

 

Vir slike: Avtorjeva slika nosorogov A, E in V s Public Domain minion očali

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.