Zemljin kvazisatelit

Aktualno-politična novica
21. 6. 2016 - 7.05

S Havajev poročajo o najnovejših odkritjih z romantičnih opazovanj zvezdnatega neba. Na tamkajšnjem inštitutu za astronomijo so odkrili asteroid, ki že dobro stoletje spremlja Zemljo na poti okoli sonca. 2016 HO3 je kvazisatelit, saj je od Zemlje preveč oddaljen, a jo hkrati precej zvesto spremlja v nekakšnem pijanem plesu.

Omenjeni asteroid ima premer med 40 in 100 metri ter se nikoli ne približa Zemlji na več kot 14,6 milijona kilometrov - kar je 38-kratnik razdalje med Zemljo in Luno. Zemljina gravitacija pa mu tudi preprečuje, da bi se od nje oddaljil za več kot dobro četrtino astronomske enote, ki je razdalja med Zemljo in Soncem.

Oblika tirnice najnovejšega člana v druščini Zemljinih satelitov je daleč od pravilne krožnice. Poleg prej omenjenega precejšnjega nihanja oddaljenosti od Zemlje pa se pri 2016 HO3 tudi stalno spreminja naklon ravnine njegove tirnice glede na ravnino, po kateri potuje Zemlja okoli Sonca. 2016 HO3 bo z nami ostal še stoletja.
 

Japonska raziskovalna skupina je v reviji The Journal of Physical Chemistry predstavila študijo o možnosti uporabe titanovega nitrida za izboljšano gretje vode s pomočjo Sonca. V študiji so analitično izračunali, kako dobro nanodelci titanovega nitrida absorbirajo energijo sončnega sevanja. Dobljene izračune so primerjali še z izračuni za vrednosti pri nanodelcih ogljika in zlata.

Drugi del raziskave je obsegal empirične preizkuse. V njih so s pomočjo sonca segrevali in izparevali vodo, v kateri so bili raztopljeni nanodelci v različnih koncentracijah. Cilj preizkusov je bila primerjava obnašanja nanodelcev titanovega nitrida z nanodelci ogljika, ki je na tem področju že raziskan.

Nanodelci titanovega nitrida so se v študiji izkazali za material, ki zelo pripomore pri absorbciji energije sončnega sevanja in pri tem prekosi tudi nanodelce ogljika. Raziskovalcem je uspelo pri določeni koncentraciji in valovni dolžini svetlobe doseči tudi 90-odstotno absorbcijo toplotne energije.

Potencial za uporabo omenjenih nanodelcev pa se že kaže v učinkovitejših solarnih sistemih za gretje vode, toplotnih črpalkah in zasilnih prečiščevalnikih vode. Ali bodo omenjeni sistemi učinkoviti tudi z vidika zasnove, pa bodo pokazale nadaljnje raziskave.

Brez nanodelcev bo na morju absorbiral sončno toploto Jaka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.