Britoff politične sredine

Aktualno-politična novica
eu + hdz
4. 6. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Hrvaški premier Tihomir Orešković ne uživa več podpore največje koalicijske stranke HDZ, je sporočil njen predsednik Tomislav Karamarko. Prav tako zavrača možnost nadaljnjega sodelovanja s stranko Most neodvisnih list. Orešković je Karamarka in predsednika Mosta neodvisnih list Boža Petrova pozval h odstopu po tem, ko je ocenil, da je njun spor začel ovirati delo vlade. Srž spora so bile povezave Karamarkove soproge z lobistom madžarskega Mola, zaradi česar naj ne bi mogel sprejemati nepristranskih in objektivnih odločitev v interesu Hrvaške in njenih državljanov ter glasovanje ministrov Mosta za nezaupnico Karamarku. Predsedstvo HDZ je odločilo, da Karamarko ne bo odstopil, ker je HDZ že prevečkrat popustila. O Petrovem odstopu bodo odločali v Mostu. HDZ bo poskusila oblikovati novo parlamentarno večino in vlado, ne izključuje možnosti predčasnih parlamentarnih volitev. V stranki niso pojasnili kako nameravajo odstaviti Oreškovića. Če ta po pozivu Karamarka ne odstopi sam lahko zahtevajo glasovanje o nezaupnici, za katerega imajo dovolj poslancev v parlamentu.

V več poljskih mestih, vključno z Varšavo, so potekale demonstracije, ki jih je organiziralo opozicijsko gibanje Odbor za obrambo demokracije. Na njih so nasprotovali nedavnim spremembam v delovanju poljskega ustavnega sodišča, novemu Zakonu o medijih, s katerim vlada lahko nadzoruje javno radio-televizijo in splošnim vladnim nedemokratičnim politikam. V Varšavi se je po ocenah policije zbralo okoli 10 tisoč ljudi, po ocenah organizatorjev pa kar 50 tisoč. Kot smo že poročali, je Evropska komisija v sredo sprejela mnenje glede vladavine prava na Poljskem ter od nje zahtevala pojasnila glede sprememb delovanja ustavnega sodišča.

Slovenski državni holding je za naslednjo skupščino Luke Koper napovedal zamenjavo treh članov nadzornega sveta podjetja. Med kandidati za prihodnje nadzornike je tudi Jurgen Sorgenfrei - bivši direktor marketinga v konkurenečnemu pristanišču Hamburg in soavtor študije OECD, ki z vprašljivo metodologijo ugotavlja, da izgradnja drugega tira med Koprom in Divačo ni nujna. Poleg njega sta se na spisku znašla še Andraž Lipolt, direktor družbe Petrol tehnologija in Klemen Boštjančič, bivši predsednik nadzornega sveta Vegrada. Menjava nadzornega sveta se dogaja v času nasprotovanja Luke Koper državnim načrtom za izgradnjo drugega tira z javno-zasebnim partnerstvom ter razkosavanju Luko Koper. Nadzorni svet imenuje in razrešuje upravo družbe, zato se pojavljajo špekulacije o morebitni razrešitvi sedanje uprave, ki je sicer tako iz poslovnega vidika, kot iz vidika socialnega dialoga v podjetju uspešna. 

Madžarska desna stranka Jobbik je spremenila svojo politiko do Evropske unije. Stranka, ki je včasih na svojih shodih zažigala evropsko zastavo, ne zahteva več izhoda Madžarske iz EU, saj je migrantska situacija po njihovo ponudila priložnost za preoblikovanje te povezave na boljše. S tem malo umirjajo svojo skrajno retoriko ter se približujejo tako priljubljeni politični sredini in ciljajo na volilce stranke Fidesz. Jobbik je po javnomnenjskih raziskavah z 20 odstotki podpore druga najmočnejša stranka v državi, vodi jo zgolj vladajoča Fidesz s 40 odstotki podpore.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness