Nagrada s petimi damami

Kulturna ali glasbena novica
7. 12. 2018 - 15.10

V današnjih kulturnih novicah se bomo za začetek preselili stran od Ljubljane, natančneje v Maribor. Selitev bo seveda neizmerno hitrejša, kot če bi se tja odpravili s hitrostjo slovenskih železnic. Ta komentar lahko tudi preslišite, ker je po vsej verjetnosti samo neuspeli poskus, kako popestriti malo zdolgočaseno formo novic. Spričo zgornje samoevalvacije bomo novice nadaljevali klasično.

V Mariboru se bo danes ob 19:00 v prostoru za umetnost KiBela, ki je del Multimedijskega centra KIBLA, otvorila mednarodna razstava Five Ladies. Razstava bo predstavila izbor slikarskih del petih umetnic iz različnih evropskih držav. S sopostavljanjem del v isti razstavni prostor bo razstava skušala ponuditi vpogled v udejanjanje različnih osebnih poetik in diskurzivne variacije slikarskega mišljenja v sodobnem času in prostoru. Kurator razstave je Brane Kovič.

Dela bodo razstavljale slikarke Sevda Chkoutova  iz Bolgarije, Inma Fierro  iz Španije, Alexandra Roussopoulos  iz Francije, Lučka Šparovec iz Slovenije in Morgan Tipping iz Anglije. Dela umetnic naj bi predstavljala tudi alternativo prevladujoči usmeritvi sodobne umetnosti. Slednja naj bi se odražala v dematerializaciji umetniškega predmeta in njegovi zamenjavi z efemernimi simulakri virtualne resničnosti.
Pa pojdimo nazaj v Ljubljano. Danes bodo na svečani slovesnosti v prostorih Moderne galerije podelili mednarodno nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo. Nagrado na pobudo sklada ERSTE z Dunaja podeljuje Društvo Igorja Zabela za kulturo in teorijo, namenjena pa je mednarodno delujočim kustosom, umetnostnim zgodovinarjem in teoretikom, piscem in kritikom. Prvič so nagrado podelili leta 2008. Več o nagradi nam je povedala programska vodja društva Urška Jurman.

Izjava

Povprašali smo jo tudi, ali bi nagrada bila tako zavidljiva brez podpore sklada ERSTE z Dunaja, s katerim je sodeloval tudi Igor Zabel.

Izjava

Letošnja prejemnica nagrade je poljska umetnostna zgodovinarka in kuratorka Joanna Mytkowska, ki je od leta 2007 direktorica Muzeja za moderno umetnost v Varšavi. Štipendijo po izboru žirije sta letos prejela Društvo Oberliht iz Moldavije in češka kuratorka, raziskovalka in pedagoginja Edith Jeřábková. Štipendijo po izboru nagrajenke pa je letos prejel Raziskovalni center za vizualno kulturo iz Kijeva.

Po kulturi je potovala Kaja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness