Ideja TV

Aktualno-politična novica
8. 1. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate drugi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcije in prvi torkov lokalni BritOFF v letu 2019. Vsak novo leto obeležili na svoj način, proslavljajo pa tudi represivni aparati nacionalnih držav.

V duhu medsosedsekega sodelovanja so se tako na mostu na mejnem prehodu Petišovci zbrali slovenski in hrvaški policisti in nazdravili novem letu.

Izjava

Tradicionalno srečanje, ki to ni, policisti z obeh strani meje obeležijo s kozarcem šampanjca na sredini mostu, z metom policijske kape v Muro in s predajo petih beguncev, ki jih nato hrvaški policisti predajo bosanskim kolegom nekaj dni kasneje. O. K., ta zadnji del mogoče ni resničen. Zakaj štiri leta ni bilo srečanja, je za pomursko Idea TV pojasnil Damir Ivančič, direktor Policijske uprave Murska Sobota.

Izjava

Vir tradicije metanja kape v Muro bojda izvira iz prvega srečanja leta 1992, ko naj bi enemu policistu odpihnilo kapo z glave. Od takrat je v vsaki kapi napisano sporočilo v slovenščini, hrvaščini in angleščini z navodili, naj najditelj kapo vrne na mejni prehod. Do zdaj se je to zgodilo zgolj enkrat, in sicer na hrvaški strani. Težko verjamemo, da bo letos kaj drugače. Žica na slovenskem bregu že od leta 2015 onemogoča dostop do reke.

 

0805

Predstavnik madžarske manjšine v Državnem zboru Ferenc Horvath je bil kot edini kandidat še tretjič zapored izvoljen za predsednika Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, krovne manjšinske organizacije prekmurskih Madžarov. Attila Kovacs, raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja, je dan pred glasovanjem opozoril na morebitno neskladnost funkcij in Komisiji za preprečevanje korupcije ter Službi za transparentnost, integriteto in politični sistem na Ministrstvu za javno upravo to zadevo tudi prijavil. Ne glede na Kovacsove skrbi proti Horvathu ni glasoval nihče, zgolj trije od 21-ih članov sveta so se vzdržali.

Od prvega februarja dalje bodo potovanja v Uzbekistan preprostejša. Slovenija je med 45 državami, katerih državljani bodo lahko po novem do trideset dni bivali v tej srednjeazijski državi brez vize. Odkar je od dolgoletnega predsednika Islama Karimova na oblasti, sprva kot predsednik, nato kot premier, zamenjal Šavkat Mirzojojev, se Uzbekistan vse bolj odpira mednarodnim tokovom ljudi in kapitala. Skupaj z liberalizacijo viznega režima prihaja tudi liberalizacija spalnega režima - hoteli bodo po novem primorani ponuditi svoje usluge vsem strankam ne glede na poročni status para.

Ostajamo v Aziji. V Združenih arabskih emiratih ravne te dni poteka nogometno prvenstvo Azije. Prva dva dni tekmovanj sta postregla z nekaj presenečenji, največje med njimi pa je vsekakor Indija, ki je s kar 4 : 1 premagala močno favorizirano Tajsko in dosegla prvo zmago po 55-ih letih na tem tekmovanju. Že naslednji dan se je s tajske klopi moral posloviti srbski strokovnjak Milovan Rajevac, ki je v dolgi trenerski karieri med drugim enajst dni treniral tudi velenjskega Rudarja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness