Piramide, izgnanci in esperanto

Aktualno-politična novica
27. 11. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Izjava

Piramide, izgnanci in esperanto. Vaš kanal. Poslušate drugi jutranji BritOFF, v katerem se posvečamo lokalnim tematikam. V njihovem najširšem pomenu.

Mednarodni jezik esperanto obstaja od leta 1887 dalje. Omenjeni gospod Zelezina je eden od približno petdesetih posameznikov v Sloveniji, ki obvlada ta jezik. Kje je najbolj popularen na svetu, pove Jovan Jerković iz Železničarskega esperantskega društva.

Izjava

Vinko Zalezina dodaja.

Izjava

Danes v Sloveniji bolj ali manj delujejo štiri esperantska društva. Ta jezik je sicer korenine pri nas pognal na pobudo graškega odvetnika Henrika Haasa v začetku 20. stoletja. Kako se je jezika naučil Jerković?

Izjava

 

0805

Ukrajinski parlament je na predlog predsednika Petra Porošenka z veliko večino podprl uvedbo izrednih razmer. Te so bile razglašene po obračunu med rusko mejno policijo in ukrajinsko mornarico v Kerškem prelivu, ki je rezultirala v zajemu treh ukrajinskih ladij. Zakonodajalci so vendarle nekoliko omilili prvoten predlog predsednika, tako da bodo izredne razmere sprva trajale le 30 dni, v veljavi bodo zgolj v regijah na vzhodu, Porošenko pa je parlamentu obljubil, da te ne bodo zlorabljene za politične namene. Predsedniške volitve se bližajo.

Novoizvoljeni brazilski predsednik in nekdanji stotnik tamkajšnje vojske Jair Bolsonaro je ob sebi imenoval že petega nekdanjega pripadnika vojaških sil v vladni kabinet. Mesto ministra za predsednikove odnose s kongresom bo tako zasedel upokojeni general Carlos Alberto dos Santos Cruz. Bolsonaro bo posle prevzel z novim letom.

Alenka Ermenc bo predvidoma v sredo imenovana za prvo načelnico Generalštaba Slovenske vojske. Ermenc, ki je v vojski zaposlena že 27 let, bo na položaju nadomestila Alana Gederja, ki je to funkcijo opravljal zgolj deset mesecev. Razlogi za zamenjavo naj bi bili zdravstvene narave.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.