Poraženci in zmagovalci leta 2018

Mnenje, kolumna ali komentar
2. 1. 2019 - 16.00

Kot prav vsako leto, je tudi za to novo leto aktualna politična garnitura, tokrat koalicija peterice strank plus Levica pod vodstvom predsednika vlade in istoimenske liste, Marjana Šarca, s preurejanjem zakonske regulative ter nenazadnje s prvo postkrizno prerazporeditvijo posameznih proračunskih postavk in prvim ukinjanjem kriznih varčevalnih ukrepov iz zdaj pač že davnega leta 2008 poskrbela, da s 1. januarjem Slovenija za marsikoga več ni povsem ista država, kot je to še bila 31. decembra oziroma na zadnji dan minulega leta. Čeprav sta Vlada in koalicija novinca v prvokategorni državnozborski politiki, ki se je pred naskokom na državno raven politično kalil zgolj v kamniški lokalni samoupravi, šele tik pred novim letom obeležila prvih sto dni na čelu izvršne in zakonodajne oblasti, se zdi, da sicer predvsem po zaslugi gospodarske rasti in posledičnega proračunskega presežka na številnih področjih pospešeno odpravlja krizne in varčevalne anomalije, toda za nekatere in za nekatera področja mora pač do tega šele priti.

Gotovo se prihajajočega leta najbolj upravičeno lahko veseli večina javnih uslužbencev, saj bodo s februarskim izplačilom januarske plače njihovi osebni dohodki višji, kot so bili v letih - zaenkrat kot da že pozabljene - gospodarske krize. Z dogovorom z vladno stranjo in izboljšanjem svojega položaja so vsekakor zadovoljni tudi uslužbenci Ministrstva za notranje zadeve in Policije, manj pa pripadniki Slovenske vojske, saj je Vlada njihove plače za en plačni razred povečala kar brez dogovora s sindikati. Z novim letom in uporabo zakonov o osebni asistenci, o socialnem vključevanju invalidov in o zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami pa naj bi vsaj na papirju življenje bilo nekoliko lažje tudi za odrasle in predšolske otroke s posebnimi potrebami ter njihove skrbnike.

Nekoliko manj veselja in sreče pa bodo v nastopajočem letu po zaslugi dogovora o zvišanju plač javnim uslužbencem in sistema, da kadre v domovih za starejše občane financirajo kar sami oskrbovanci, navkljub kar dvema vladnima strankama, ki naj bi se borile le za njihove pravice in blagostanje, deležni v teh domovih nastanjeni upokojenci, saj se bodo oskrbnine povsod povečale za vsaj dva odstotka. Na podlagi zakona o spodbujanju razvoja turizma pa bomo na Slovenskem v letu 2019 nekoliko izdatneje lupili vse domače in tuje turistične prenočevalce, saj ponudniki turističnih nočitev od 1. januarja turistom v okviru turistične takse obračunajo še novo promocijsko takso, ki znaša dodatno četrtino turistične takse, vendarle ne več kot 3,125 evra dnevno, za kolikor bodo globje morali seči v žep turistični prenočevalci v občinah Ljubljana, Bled in celo Kidričevo.

Nekoliko slabše jo bodo v tem letu odnesli tudi vozniki, za 20 centov se je podražila celo vožnja čez Karavanke, dodatni pribitek k cestnini pa na odsekih med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom velja tudi za tovorna vozila. Od 1. januarja so sicer na blagajnah trgovin po vsej Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke, toda potrošniki jih lahko na istih blagajnah še naprej kupijo, prav tako pa iz uporabe še niso izločene tudi lahke plastične vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih in ne pred-pakiranih živil.

Ne glede na to, da se bo v vsaj materialnem smislu za marsikoga v javnem sektorju na Slovenskem položaj v letu 2019 nekoliko izboljšal oziroma bo na njegovem osebnem računu za isto opravljeno delo več denarja, pa je hkrati dejstvo, da se za marsikoga še ne bo prav nič spremenilo in da bodo številni nevladni podsistemi, še najbolj očitno pa znanost in umetnost ter kultura, tudi v letu 2019 na zategnjenih pasovih in še naprej na dohodkih, ki so jih sklestili varčevalni ukrepi minule gospodarske krize. Toda tako to gre. Leto 2018 je prineslo prve zmagovalce gospodarskega okrevanja in večjih prilivov v proračun države. Dobili so javni uslužbenci, policisti in nenazadnje tudi vojakinje in vojaki, znotraj sistema javnega sektorja pa so pridobili tudi zaposleni v javnih zavodih na področjih znanosti in kulture. Vsi ostali poraženci leta 2018 pa naj bi bili sploh prvič na vrsti šele tam enkrat po rebalansu letošnjega proračuna.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z zmagovalci in poraženci političnih ukrepov in zakonskih regulativ leta 2018 v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

je vse skupaj, vlada ljudstvo in v zameno ga molzejo v vseh ozirih, njegovi seski so čisto razboleli in v glavah vlada pušča -Za tisoče let posušene trave je tam... da je poraz popoln poskrbijo še eu nategovalci s plašnicami na glavi, ja eu uber alles...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness