Delci sekunde do centimetra

Aktualno-politična novica
4. 12. 2018 - 7.05

Od eksperimentalnega odkritja gravitacijskih valov se o njih govori na veliko. Tudi na Radiu Študent smo jih omenjali v več Zbritoffih. V tokratnem pa vam bomo pokazali, kako so gravitacijski valovi povezani z osnovno količino, ki jo umerjamo, vse odkar smo namesto gledanja senc pričeli uporabljati nihala - sekundo!

 

Sekundo umerjamo že par stoletij: vse od razvoja nihalnih ur naprej se trudimo čim natančneje slediti sekundnemu kazalcu. Preskok z vzmeti na vibracije kristalov kvarza v ročnih urah je povečal natančnost teh za faktor več kot 10, kasneje pa so vse to nadomestile digitalne ure. Kmalu pa smo pričeli uporabljati atomske ure, torej ure, ki za merjenje časa štejejo število prehodov elektrona iz enega stanja v drugega.

 

Do pred kratkim so za najzanesljivejše ure veljale cezijeve atomske ure, katerih natančnost je bila v začetku 2010-ih nekje deset na minus petnajsto - to pomeni sekundo odstopanja v nekaj milijonih let.

 

Zadnji večji preskok na področju atomskih ur je tako iterbijeva ura, katere natančnost je sekunda na 15 milijard let oziroma napaka 3,5 delov na deset na osemnajsto sekunde. Pri tej natančnosti pa zabredemo v vode Einsteinove relativnostne teorije.

 

Splošna teorija relativnosti nam narekuje, da čas vedno merimo glede na sistem, v katerem se nahajamo. V primeru, da se premikamo, oziroma da je v naši okolici gravitacijsko polje, bo čas za nas tekel drugače kot za nekoga, ki miruje, oziroma za nekoga, ki je daleč stran od gravitacijskega polja.

 

Tako lahko povežemo prvotno misel z iterbijevo atomsko uro: ko bi skozi Zemljo potoval gravitacijski val, bi zaradi svoje prisotnosti spremenil merjenje časa atomskih ur. S postavitvijo atomskih ur po Zemlji ter z njihovim medsebojnim sporazumevanjem bi lahko celo ugotovili, iz katere smeri je dani val prišel ter kako močan je bil.

 

Čeravno abstraktno, smo  v današnjem Zbritoffu pokazali, da lahko s pomočjo aparata za merjenje časa dokazujemo neko prostorsko motnjo, ter tako še dodatno odgovorili na večno vprašanje: “Zakaj pa sploh delajo še bolj natančne ure?” Seveda je primarna vloga tega inštrumenta čim natančnejše umerjanje sekunde, vendar smo znova odkrili, kako sta prostor in čas povezana.

 

Z vami danes zjutraj Nejc, pa prijetno vožnjo na delo še naprej! 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness