Mitohondriji niso vedno le mamini

Mitohondriji niso vedno le mamini

Aktualno-politična novica
5. 12. 2018 - 7.05

Mednarodna raziskovalna skupina poroča o raziskavi, v kateri je pokazala, da nekatere posameznice in posamezniki podedujejo očetove mitohondrije.

Mitohondrij je celični organel, katerega glavna naloga je proizvodnja energije za celico v procesu celičnega dihanja. V primerjavi z drugimi organeli je mitohondrij poseben, ker ima svojo lastno molekulo DNK.

Mitohondrijska DNK se načeloma deduje le po materi, saj zarodki podedujejo izključno mitohondrije iz jajčeca. V jajčecu je nekaj tisoč mitohondrijev več kot v spermiju in večina mitohondrijev v spermiju je v repku. Repek včasih odpade še pred oploditvijo. Tudi kadar mitohondriji spermija vstopijo v jajčece, jih jajčece v veliki večini primerov razgradi po oploditvi, tako da se ne prenesejo na zarodek.

Pri miših, ovcah in vinskih mušicah je bila pri nekaterih osebkih zaznana prisotnost tudi očetove mitohondrijske DNK. Za ljudi pa v splošnem velja, da se mitohondriji dedujejo izključno po materini strani. Omenjena raziskava je prva, s katero so pokazali prisotnost očetove mitohondrijske DNK tudi pri človeku.

Vzorce so analizirali neodvisno v treh različnih laboratorijih in identificirali tri družine, ki imajo relativno visok delež očetovske mitohondrijske DNK. Družine med seboj niso v sorodu, prisotnost mitohondrijev, podedovanih po očetovi strani, pa so skupno odkrili pri sedemnajstih posameznicah in posameznikih. Za odkritje molekularnih mehanizmov, ki v določenih primerih privedejo do prenosa očetovih mitohondrijev na potomce, pa bodo potrebne nadaljnje raziskave.

Z mitohondriji diha tudi Angelika.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness