Napad ameriškega lešnika

Napad ameriškega lešnika

Aktualno-politična novica
19. 12. 2018 - 7.05

V današnjem Znanstvenem britoffu se bomo posvetili članku o alergiji na arašide, ki je bil objavljen v reviji The New England Journal of Medicine.

 

Za alergijo na arašide oziroma natančneje alergijo na arašidove proteine še ni strokovno potrjenega zdravila na trgu ali terapije. Je ena izmed najbolj pogostih alergij v Združenih državah Amerike in ostalih industrijskih državah. Alergija se velikokrat pojavi že v otroštvu in lahko vztraja vse do pozne dobe življenja. Ljudje, alergični na arašide, so izpostavljeni življenjski nevarnosti, saj simptomi alergije vključujejo srbečico, stiskanje v požiralniku ali grlu, padec krvnega tlaka, slabost, diarejo in v najhujših primerih tudi anafilaksijo. Naj omenimo še, da so takšni simptomi prisotni tudi pri drugih alergijah.

 

Anafilaksija je preobčutljivost organizma na tuje beljakovine. V večini primerov jo rešijo z vbrizgavanjem adrenalina v stegensko mišico, saj omenjeni hormon omili stresni odziv zaradi alergijske reakcije in simptome alergije. Znanstveniki in znanstvenice so v članku ugotavljali, ali novo oralno biološko zdravilo, pridobljeno iz arašidovih proteinov, imenovano AR101, olajša simptome alergije.

 

Študija je potekala eno leto v desetih različnih državah Evropske unije in Severne Amerike. V študiji so sodelovali ljudje z alergijo na arašide, ki so bili stari od štiri do petinpetdeset let. Prva polovica udeležencev je prejemala od sto, kar predstavlja približno eno tretjino arašidovega jedra, do tisoč miligramov arašidovih proteinov oziroma prej omenjenega zdravila, druga polovica pa ustrezen placebo. Študija je bila dvojno slepa, kar pomeni, da ne udeleženci študije ne izvajalci testa niso vedeli, kaj kdo prejema.

 

Zdravilo je učinkovitost pokazalo zgolj pri otrocih in mladostnikih, starih od štiri do sedemnajst let. Ti so lahko zaužili več kot šestkratni odmerek zdravila, brez negativnih simptomov in stranskih učinkov alergije. Imunoterapija tako ni dosegla želenih učinkov pri starejših udeležencih.

 

Rezultati kažejo na to, da je zdravilo AR101 delovalo imunomodularno, saj je zvišalo prag uživanja arašidov brez alergijskih reakcij in zmanjšalo resnost simptomov. Za razliko od drugih študij, ki so preučevale identično situacijo, v tej študiji niso dovolili uporabe antihistaminikov, ki spadajo med zdravila za zmanjšanje alergijskih simptomov. Histamini so organske spojine, ki igrajo pomembno vlogo pri odzivu imunskega sistema, kot je na primer srbenje, ki je vzrok alergijske reakcije. Nepričakovane ali hude reakcije so se zgodile pri zgolj šestih odstotkih udeležencev. Eden izmed njih je zaradi prehude alergijske reakcije dobil ezofagitis ali vnetje požiralnika.

 

Za konec naj še omenimo, da alergija na arašide ni običajna alergija na oreščke, saj arašide uvrščamo med stročnice, v isto družino kot fižol, lečo, grah in sojo. Večina oreščkov raste na drevesih, medtem ko arašidi rastejo v tleh kot semena rastlin.

 

Kikirikije ipak voli vajenka Jana.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.