Dronizacija kulture

Kulturna ali glasbena novica
14. 10. 2015 - 15.14

Glejte, kje hodite. Poglejte predse, krogse, podse, pa tudi nadse. Morda vas preleti kakšen drone, vojaško brezpilotno letalo. Je to naša resničnost? Kako si tovrstno targiranje sploh osmišljamo? Ameriški pisec in umetnik James Bridle, po izboru revije The Wire eden izmed 100 najvplivnejših Evropejcev, bo nocoj spregovoril v Projektnem prostoru Aksioma. Pogovor, ki se začne ob 19. uri, bo nevidno poskušal narediti bolj transparentno. Govorimo torej o grobi ali javnosti manj razvidni obliki podatkov, ki bi jih po Bridlovem mnenju morali prečistiti, razumeti in osmisliti. Takšno pa je tudi posredovanje brezpilotnih letal. Jamesa Bridla smo vprašali, kako sploh začeti in kako meriti rezultate:

Izjava

Kot smo slišali James Bridle ogranizira tudi javne intervencije. V Ljubljani so sodelujoči na treh lokacijah že izrisali obliko brezpilotnih letal: ti so vidni pred Kino Šiška, pred ljubljanskim hotelom Park, eden izmed njih pa je bil že odstranjen izpred kina Kolosej. Kako Bridle to komentira?

Izjava

 

Miha Turšič nadaljuje z gladovno stavko, danes dopoldne pa se je sestal tudi s komisijo Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport. Ta je sprejela naslednje sklepe:

1. Komisija Turšiča poziva k prenehanju gladovne stavke;

2. Komisija predlaga, citiramo: »da Ministrstvo za kulturo v proaktivnem dialogu z zavodom KSEVT - ob sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Minstrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in občino Vitanje - v najkrajšem času zagotovi finančno vzdržnost v smislu zakonitih rešitev položaja zavoda KSEVT za leti 2014 in 2015. Pri tem naj preuči možnosti sodelovanja z Evropsko vesoljsko agencijo.« Konec citata.

3. Komisija predlaga, da Ministrstvo za kulturo v dogovornem sodelovanju z občino Vitanje pristopi k preoblikovanju občinskega zavoda KSEVT v nacionalno institucijo. Ministrstvo za kulturo naj po mnenju komisije preuči možnosti kontinuiranega sodelovanja zavoda KSEVT z drugimi ministrstvi ter Evropsko vesoljsko agencijo.

4. Omenjena komisija se zavzema za povečanje deleža sredstev državnega proračuna za kulturo. Pri tem opozarja na svoj sklep iz dne 05. 10. 2015, v katerem, citiramo, »je Vladi RS predlagala, da Ministrstvu za kulturo zagotovi najmanj 1% BDP Slovenije.«

Kot smo torej uspeli razbrati, Komisija Državnega Sveta priporoča povezovanje KSEVTA z različnimi ministrstvi, zavzema se za večji delež sredstev namenjen kulturi, obenem pa je popolnoma preslišala Turšičevo prvo zahtevo po odstopu vodje direktorata za ustvarjalnost Biserke Močnik iz vseh funkcij in delovnih mest na Ministrstvu za kulturo. Slednjo je, naj spomnimo, Simon Kardum v Odprtem terminu Radia Študent označil kot »drugo najbolj škodljivo uradnico v Sloveniji«. Miha Turšič se bo čez slabi dve uri sestal še z nekaterimi predstavniki Državnega zbora.

 

Ob 20. uri se v dvorani Živka Skvotca v Rogu začenja predavanje Matije Jana z naslovom Teorija, nasilje, fascinacija. Predavanje bo otvorilo drugo sezono tako imenovanih predavanj Spoznavanje narave in družbe. Matija Jan temelji na lastnem primeru fascinacije nad antihumanističnimi teksti. Tekom enournega predavanja bo tvoril naslednje teoretsko-fenomenološke povezave:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness