Pavlos živi v vstajah in piceriji Anarhiji

Oddaja
26. 9. 2013 - 12.00

Zlata zora umorila aktivista, dunajska picerija Anarhija, dan odprtih vrat v Rogu, Brcnimo rasizem Zasavje

------------------------------

V torek, 17. septembra, so v Atenah pripadniki neonacistične parlamentarne stranke Zlata zora do smrti zabodli 34-letnega Pavlosa Frissasa, antifašističnega aktivista in glasbenika, poznanega tudi pod umetniškim imenom Killah P. Gre za zadnjo in najbolj ekstremno manifestacijo nasilja, ki ga s podporo policije in države dnevno izvajajo neonacisti na grških ulicah proti migrantom, levičarjem, subkulturam in vsem drugim, ki jim niso po godu.

Grška družba se je na umor odzvala z ogorčenjem in jezo. Že naslednji dan so se v skoraj tridesetih grških mestih ljudje spontano podali na ulice, da bi izrazili svoj poklon umorjenemu in predvsem, da bi izrazili svoje nestrinjanje s prisotnostjo neonacistov na ulicah.

Svojo solidarnost z grškimi antifašisti in protest proti nasilju skrajne desnice so ljudje izrazili tudi širom Evrope in sveta. Protestna zborovanja in druge oblike aktivnosti v spomin na umorjenega aktivista so se odvili v številnih mestih v Franciji, Italiji, Nemčiji in drugod.

Čez vikend so svoje nasprotovanje radikalni desnici, političnim strankam na splošno in policiji, ki vseskozi sodeluje in brani neonaciste, izrazili tudi na tribunah nogometnih stadionov po Grčiji. Na transparentih in v navijaških sloganih so grmela sporočila proti neonacizmu, grškim oblastem in policiji.

Včeraj je grška družba ponovno glasno besnela proti ideologiji varčevalnih ukrepov, ki je zvezana z nasiljem skrajne desnice in policije. V Atenah se je antifašističnega zborovanja udeležilo več deset tisoč ljudi, ki so želeli priti do glavnega sedeža neonacistične Zlate zore v Atenah. Policija jim je to preprečila, saj je pač treba zaščititi pravno državo in pravice privatnih lastnikov. Zborovanja so potekala tudi v Solunu in drugih mestih.

Umor je ponovno združil razdrobljeno družbo v Grčiji. Na ulicah so tako po dolgem času spet skupaj korakali študenti, delavci in upokojenci različnih političnih prepričanj, od anarhistov, socialistov vseh vrst in komunistov do bolj liberalnih študentskih in delavskih aktivistov. Skupaj so trdno odločeni, da končajo tiranijo nasilja, ki jo v imenu reševanja krize in varčevalnih ukrepov direktno izvajajo paradržavne formacije tipa Zlata zora in indirektno vse ostale državne institucije.

Pavlos živi med nami. To je naš boj. Skupaj moramo ustaviti pohod novega fašizma, ki mu pot utirajo ideologije vladajočih razredov širom Evrope.

------------------------------

Kaj bi naredili, če vam nepremičninarski špekulant, ki je povezan z mafijo, ponudi hišo, da bi lahko v njej brezplačno živeli in ustvarjali? To se je zgodilo ekipi dunajskih skvoterjev, ki so privolili nemoralni ponudbi in hišo skratka - kdo bi si mislil - zaskvotirali. Dunajska "Picerija Anarhija" je dober primer, kako so skvoterji povezali s sosedi in se skupno borijo proti gentrifikaciji. Tovariš iz Dunaja je picerijo obiskal in v pogovoru z aktivisti izvedel marsikaj o delovanju dunajskega kolektiva.

------------------------------

2. antirasistični nogometni turnir Brcnimo rasizem >> več o dogodku in prijave 

Dan odprtih vrat v Rogu >> FB dogodek s programom dogajanja 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness