Policija povsod – pravice nikjer

Oddaja
19. 11. 2020 - 12.00

Ulično dogajanje pri nas in po svetu ne jenja, glasovi prej neslišanih vse bolj glasno odmevajo. V Parizu denimo so ta teden ponovno potekale številne stavke, najbolj odmevna je bila morda akcija smetarjev, ki so v znak boja za boljše delovne pogoje v torek zjutraj zažgali smetnjake po celotnem mestu. Zvečer so po celotni Franciji potekale splošne demonstracije zoper nižanje življenjskega standarda za večino ob drugi obletnici vstaje 'rumenih jopičev'. Ljudje so izražali tudi ogorčenje nad novim zakonom, ki prepoveduje fotografiranje policije in predvideva visoke denarne, pa tudi zaporne kazni za tako nezaslišan zločin kot je dokumentiranje policijskega dela.

Grčija: represija represija represija

Sedemnajstega novembra 1973 je grška vojska s tanki in živim strelivom posredovala na univerzi v Atenah, ki so jo v znak upora proti vojaški diktaturi zasedli študentje in študentke. Tedaj je umrlo 24 ljudi, leto dni kasneje je vojaški režim padel, zamenjala pa ga je kapitalistična demokracija, v kateri je moč še vedno v rokah iste kapitalske in vojaške elite.

Vsak november so ulice in univerze grških mest polne komemoracij v spomin na omenjene krvave dogodke. Tudi letos ni bilo nič drugače, je pa skrajna vlada tokrat enkrat več pokazala, da je pravi dedič svojih diktatorskih predhodnikov. Policija je tako brutalno napadla zbrane študente in študentke na isti Politehniki v Atenah, pa tudi v Patrasu, Solunu in drugih mestih se anarhistično in antiavtoritarno gibanje sooča z nenehnim terorjem. Tovariši in tovarišice ter njiovi politični prostori so napadani, aretirani, preganjani, nadlegovani na vsakodnevni ravni.

Rog: MOL pogrnil na sodišču

Okrajno sodišče v Ljubljani je v enem od sodnih postopkov, ki jih je Mestna občina Ljubljana sprožila zoper nekaj nekdanjih uporabnikov in uporabnic AT Rog, razsodilo, da slednji kot nekdanji rogovci in rogovke nimajo več nobenih odprtih obveznosti v zvezi z predajo prostorov nekdanje tovarne. Sodba predstavlja relativno pozitivno novico za uporabnike in uporabnice AT Rog in hkrati močan poraz za pravno strategijo MOL. Slednja je namreč temeljila na podmeni, da so toženi nekdanji uporabniki dolžni MOL omogočiti prevzem dejanske kontrole nad celotnim območjem Roga. Ta podmena implicira, da naj bi bili toženi osebno pravno odgovorni za izpraznitev prostorov, vključno z izgonom vseh ostalih in zelo številnih uporabnikov in uporabnic. Sodišče je to podmeno zavrnilo in razsodilo, da so toženi svoje pravne obveznosti iz predhodnega sodnega postopka izpolnili. Zaenkrat ni znano ali se je MOL na sodbo pritožil.

Mestna občina Ljubljana ima sedaj pravni problem in bo potrebovala novo strategijo. Glede na to, da je novi center Rog uvrstila v jedro svojega mega-kulturnega programa Evropska prestolnica kulture 2025 in da v zadnjih letih meče organizacije iz področja kulture iz prostorov v mestu, ki so v njeni lasti, je precej jasno, kakšna ta bo. Z umetnim ustvarjanjem prostorske krize, ki mimogrede sovpada z gonjo vlade na državnem nivoju zoper Metelkovo 6, želijo nekatere ogrožene organizacije s področja kulture in nevladja na splošno prisiliti, da sprejmejo nove prostore v novem Rogu. Ali bo MOLu to svojevrstno izsiljevanje organizacij, ki se soočajo s prostorsko stisko, tudi uspelo, bo pokazal čas in razvoj politične dinamike v mestu.

Spomnimo: nekdanja tovarna je postala Avtonomna tovarna Rog zaradi tega, ker so jo kot tako skozi političen in družben angažma ustvarili prebivalci in prebivalke tega mesta. Z uničenjem tega edinstvenega prostora bi v kulturno, umetniško, politično in družbeno krajino mesta zazevala velika praznina. Zato še vedno velja poziv uporabnikov in uporabnic AT Rog vsem, ki jim MOL tako veselo ponuja prostore, ki so že zdaj napolnjeni z vsebino: zavrnite sodelovanje pri uničenju enega od prostorov, ki misli in gradi prihodnost Ljubljane onkraj oportunistične sprege turizma in gradbenega kapitala - mesto za vse, ne le za elito!

----------

V osrednjem delu pogovor z osebo, ki je bila zadnje mesece del No Name Kitchen v Šidu o balkanski migrantski poti 

---------

Upor v Belorusiji - pogovor

---------

Živa sila

-----------

Nova Anarhistka!

Novi B(A)D NEWS! (kmalu...)

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness