Roza bagra v Rogu

Oddaja
30. 5. 2019 - 12.00

Pula: Festival avtonomne kulture Anarh 2019

Prejšnji vikend je v Puli potekal Anarh, redno letno politično srečanje Federacije za anarhistično organiziranje, tokrat v organizaciji Mreže anarhistov Istre in Kvarnerja. Kot je že običajno, je tudi tokratni Anarh potekal v znamenju lokalnih političnih tem, kot se te kažejo z zornega kota anarhističnega gibanja.

Osrednja diskusija o delavskih bojih in radikalnem sindikalnem organiziranju je potekala na ozadju nedavnega in za lokalno okolje nadvse bolečega stečaja Uljanika, dolgoletnega paradnega konja istrske industrije. Stečaj so delavci skušali preprečiti tudi s stavko in drugimi oblikami protesta, vendar pri tem niso bili uspešni.

Na drugi strani sodobne anarhistične debate je bilo tudi na Anarhu izpostavljeno vprašanje o vplivu samoorganizirane politične in družbene dejavnosti na proces spreminjanja družbe: ali namreč protesti, javne tribune, zasedbe, intervencije v javnem prostoru, mreže vzajemne pomoči, avtonomna kultura in tako naprej dejansko kaj spreminjajo v družbi in kako te spremembe sploh opaziti in misliti. Določeno materialnost je tej diskusiji dodal skupinski obisk nekdanje vojaške cone na polotoku Muzil, glede prihodnosti katerega se še vedno krešejo mnenja prebivalcev, javne oblasti in nadobudnih turističnih profiterjev. Nekdanji topovski bunker z razgledom na morje je bil kar pravšnje ozadje za diskusijo o antimilitarizmu ter boju proti vojni in vojni industriji.

Tovariši in tovarišice so v nekdanji kasarni, sedaj Socialnem centru Rojc pripravili tudi poučno zgodovinsko razstavo o anarhistih in anarhistkah s področja Istre, ki so v zadnjih 150 letih živeli, se borili in umirali na frontah delavske revolucije.

Ljubljana: Rog v stanju pripravljenosti

Okoli Avtonomne tovarne Rog so že zabrneli gradbeni stroji, stopnjuje pa se tudi politično šepetanje. V luči napovedi, da bo Mestna občina Ljubljana ponovno skušala na silo pregnati uporabnike in uporabnice Roga, tokrat z uporabo uradne, od sodišča požegnane policijske sile, se rogovska skupnost ponovno organizira za odpor. Peticijo v podporo AT Rog je do danes podpisalo že več deset vidnih institucij, kolektivov, društev ter preko tisoč posameznikov in posameznic.

Hkrati policija redno v večjem številu vstopa v tovarno, šnofa po njenih dvoriščih, hodnikih in kotičkih in terorizira uporabnike ter uporabnice. Ne glede na očitne, neočitne, umazane in druge oblike pritiska še naprej traja javen proces artikulacije avtonomije tovarne Rog sredi vse bolj gentrificiranega mestnega središča. Redno tako potekajo javne skupščine, v pripravi je Festival Roza bagra, v sklopu katerega se obeta tudi velika javna tribuna o prihodnosti mesta in tovarne Rog v njem.

Če je pred tremi leti veljalo, da je Ljubljana zgradila AT Rog zato, ker jo potrebuje, je v tokratni krizi ponovno priložnost, da se to še enkrat potrdi. Toda, ker se istega bagra ne da dvakrat pobarvat na roza, prav tako kot se v isto reko ne da stopiti dvakrat, bo boj za obrambo avtonomije tovarne Rog pred plenilskimi prsti turistično-nepremičninske industrije moral izdolbsti neko novo politično pot. Proces je odprt, garancij v njem pa, kot vedno, ni nobenih.

Ljubljana: Akademski kolegij

Politična oblast Mestne občine Ljubljana svojo zlizanost z glavnimi akterji gentrifikacije, ki vedno nove ljudi vsak teden mečejo na cesto ali pa jim višajo najemnine, kaže tudi v zgodbi okoli Akademskega kolegija. Kot vemo tudi iz poročanja v drugih oddajah Radia Študent, se je mestna oblast odločila študentski dom spremeniti v hotelirski obrat, češ da bo iz tega iztržila višje profite. Toda študentski stanovalci in stanovalke se zaenkrat ne dajo in so sprožili kampanjo, katere horizont ni zgolj ohranitev študentskega doma Akademski kolegiji, temveč celostna sprememba stanovanjske politike v mestu.

Prejšnji teden je v Akademcu potekal festival, načrtovane pa so številne nove aktivnosti. Spomnimo na bistvo: mestni šerif Jankovič bo z zaprtjem Akademca neposredno na cesto vrgel preko 200 študentov in študentk. Ti bodo primorani v iskanje precej dražjih stanovanjskih rešitev, bodisi na že tako nasičenem ljubljanskem stanovanjskem trgu, na katerem cene najemnin letijo v nebo, bodisi bodo morali čakati celo večnost na - v vsakem primeru držajo - posteljo v drugem študentskem domu. Vse samo za to, da bo lahko nek investitor za Bežigradom gradil luksuzne pisarne, stanovanja in hotele. Kje bomo pa spali tisti, ki si tega luksuza ne moremo privoščiti?

------

Živa sila

---

Pogovor v živo o situaciji v Rogu

----

Napovedi:

1. Roza bagra, od 30. maja dalje v AT Rog, glej FB dogodek

2. Redna Infokafana v [A]Infoshopu na Metelkovi, petek, 31. maja 2019, od 20. ure dalje.

3. Brcnimo rasizem v Ljubljani 2019, 8. junij od 11. ure dalje na igrišču v Parku Tabor, glej FB dogodek

4. Negazine, 8. junij 2019 ob 20.30, [A]Infoshop na Metelkovi. Politična diskusija s tovariši in tovarišicami iz italijanskega severo-vzhoda. Več informacij sledi!

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.