Študentski DEMOS

Oddaja
24. 11. 2014 - 12.00

Vlada Študentske enotnosti

V petek je potekala prva seja študentskega zbora, vsaj v teoriji, najpomembnejšega organa ŠOU. Na prvi seji je bil dnevni red jasen: izvolitev novega predsedstva in predstavnika ŠOU v Ljubljani v krovni organizaciji ŠOS. Predsedstvo ŠOU je sicer nekakšna vlada Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Njegove glavne naloge so med drugim priprava ter izvedba finančnih načrtov, ustanavljanje oz. ukinjanje zavodov stalnih dejavnosti, upravljanje z akti ŠOU v Ljubljani itn.

Izmed 45 poslancev študentskega zbora jih je bilo na seji prisotnih 41. Predsedstvo je bilo izvoljeno z veliko večino kar 40 poslancev, proti je bil zgolj eden. Tokratno predsedstvo je bilo izvoljeno z nadpovprečnim številom glasov. Za ilustracijo: prejšnje predsedstvo je bilo med poslanci študentskega zbora izvoljeno s 30 glasovi za in 10 proti.

Med kandidati za resorna mesta je bilo mogoče opaziti pester nabor študentskih politikov, ki so prihajali tako iz vrst političnih skupin nekdanjega predsedstva kot nekdanje opozicije. Z enotnostjo študentov je bil vidno zadovoljen tudi direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc, ki je s sledečimi besedami čestital novemu predsedstvu:

Izjava dostopna v prispevku

Stari-novi predsednik ŠOU v Ljubljani bo tako postal oziroma ostal Rok Likovič. 6 resornih ministrskih mest ŠOU v Ljubljani je zasedlo naslednjih šest kandidatov: Klemen Mesarec in Matej Lebreht iz vrst Modro za študente, Rok Petrič, Juš Dobnikar ter Tim Robič iz vrst Povezanih in Ana Belčič iz Zagona. Omenimo, da so nekateri izmed naštetih v prejšnjih dveh letih ždeli v opoziciji in, vsaj deklarativno, nasprotovali predsedstvu, ki mu je takisto predsedoval Rok Likovič.

Prav zaradi tega je tokratna tvorba koalicije študentske enotnosti, vsaj na prvi pogled, presenetljiva. Vendar je imelo tokratno predsedstvo za razliko od prejšnjih let tokrat pri formiranju svojih vrst v rokah bolj mamljive obljube ter argumente za prepričevanje morebiti neodločenih. Kakšna bo končna cena formiranja študentskega Demosa, bomo lahko izvedeli ob koncu letošnjega leta, ko bo potekalo razdeljevanje proračunskega kolača.

V prihodnjih dveh letih naj bi staro-novo predsedstvo nadaljevalo s procesom reorganizacije ŠOU v Ljubljani. Reorganizacija seveda ni mišljena kot drastična sistemska sprememba omenjene ustanove, pač pa bolj v smislu uskladitve birokracije in posodobitve nekaterih dosedanjih aktov ter sklepov. Poleg tega bo ustanovljen tudi nov resor za komuniciranje in razvoj:

Izjava dostopna v prispevku

Predsedstvo se želi predvsem otresti očitkov o nepravilnostih v ŠOU ter neobveščanju študentov o dogajanju znotraj organizacije. Po zagotovilih Likoviča bo ŠOU v prihodnjih dveh letih postala še bolj transparentna organizacija. Predsedstvo je zato že v prejšnjem mandatu začelo s projektom ŠOU Supervizor, ki bi javno prikazal vse poslovne subjekte in z njimi povezane informacije, ki sodelujejo s ŠOU v Ljubljani. Projekt ostaja še vedno neizveden. Likovič po prelomljeni obljubi znova zagotavlja, da bo projekt izveden tekom njegovega prihajajočega mandata:

Izjava dostopna v prispevku

V preteklem mandatu predsedstva ŠOU je bila gospodarska klima v državi slaba. Posledično je upadlo povpraševanje po študentskem delu, kar je vodilo v zmanjševanje obsega koncesijskih dajatev. ŠOU v Ljubljani je ena glavnih prejemnic omenjenih sredstev, zato je glavnino političnih kupčkanj preteklih dveh let zaznamovala predvsem retorika varčevanja ter odrekanja.

Novopečeno predsedstvo ŠOU v Ljubljani ima tokrat, v primerjavi s prejšnjim letom, za dober milijon evrov več sredstev z naslova koncesijskih dajatev. Po neuradnih informacijah je za naslednje leto v proračunu ŠOU v Ljubljani predvidenih dobrih 4.5 milijona evrov. S povečanjem pritoka denarnih sredstev so se logično povečali tudi načrti in ambicije predsedstva. V prihodnjih dveh letih si tako lahko obetamo razširitev nekaterih obstoječih projektov, kot je projekt študentskih menz, načrtovan pa je tudi študentski kampus z vso pripadajočo infrastrukturo:

Izjava dostopna v prispevku

Likovič je svoj nagovor poslancem študentskega zbora zaključil s hitrim opisom realne moči novonastalega predsedstva, ki je očitno ne gre podcenjevati:

Izjava dostopna v prispevku

Besedo so nato prevzeli kandidati za ministre resorjev ŠOU v Ljubljani. Omenimo nekatere izmed bolj pomembnih ministrov. Prvi je k besedi prišel Klemen Mesarec, bodoči vodja resorja za socialo in zdravstvo. V preteklem mandatu je bil Mesarec vodja Komunikacijsko-informacijskega sevrisa ŠOU. Sicer je Mesarec še do nedavnega bil dejavnen v Študentskem svetu Fakultete za družbene vede, kjer je zasedal funkcijo predsednika. V Študentskem svetu so pod njegovim vodstvom v predvolilnem obdobju organizirali odmevno peticijo za odstop rektorja Univerze v ljubljani.

Vizija Mesarca za delovanje tega resorja v prihodnjih dveh letih zaobsega predvsem boljše in pogostejše sodelovanje z zainteresirano javnostjo. Pri tem naj bi resor okrepil vezi predvsem s sindikati, ki se ukvarjajo s problematiko mladih. Resor naj bi poleg tega delal v smeri identifikacije nekaterih perečih študentskih problematik:

Izjava dostopna v prispevku

Ministrsko mesto pri resorju za mednarodno sodelovanje je prevzel Juš Dobrnikar. Dobnikar je bil sicer v prejšnji sestavi predsedstva ŠOU v Ljubljani vodja poslanske skupine Sui Iuris in eden glavnih pobudnikov spornega projekta ŠOU gleda v svet Kanada 2013. Dobnikarjevo vodenje resorja za mednarodno sodelovanje je pravzaprav v tej luči popolnoma logična kontinuiteta.

V prihodnjih dveh letih naj bi resor deloval predvsem v smeri izboljšav študijskih pogojev za tuje študente. Dobnikar pri tem še posebej izpostavlja nadgraditev tutorstva za tuje študente, ob tem pa dodaja, da bo ena izmed osrednjih točk, za katere si bo prizadeval njegov resor, izboljšanje družabnega življenja omenjenih študentov. Pri tem bodo tuji študentje seveda deležni tako imenovanega welcome dinnerja in obvezno sledečega welcome partyja. Dobnikar sicer ni niti z besedo omenil skupine International Gathering in Ljubljana, ki s svojimi aktivnostmi želi preseči vsakodnevne žurerske prakse Erasmusovih študentov:

Izjava dostopna v prispevku

Eno izmed večjih presenečenj tokratne sestave predsedstva ŠOU predstavlja Ana Belčič, ki bo vodila resor za študijsko problematiko. Belčičeva je bila sicer poslanka skupine ZAGON, ki je bila v prejšnjem mandatu v opoziciji. V zadnjem času je sicer aktivno delovala v smeri boja proti izkoriščanju mladih prek neplačanih pripravništev, kar je dobra popotnica za vodenje resorja za študijsko problematiko.

Resor bo pod njenim vodstvom obravnaval predvsem problematiko zaposljivosti študentov, ki vpliva na študijski proces in izbiro študija, izvajanje interdisciplinarnosti in razloge za neuspehe študentov pri določenih predmetih. Belčičeva namerava zato organizirati številne dogodke, kot so okrogle mize ter javne tribune, spodbujala bo artikulacijo študentskih želja skozi institucije, kot je študentski svet, in podobno:

Izjava dostopna v prispevku

Seja se je zaključila z nagovorom novoizvoljenega predstavnika študentov ŠOU v Ljubljani v krovni organizaciji ŠOS, Klemna Balanča. Balanč je v prejšnjem mandatu zasedal mesto ministra  pri resorju za socialo in zdravstvo. Kot predstavnik študentov Univerze v Ljubljani pri ŠOS se bo zavzemal za tri glavna izhodišča. Gre za javno, kvalitetno ter brezplačno šolstvo, ki bo, vsaj tako se zdi, v bližnji prihodnosti znova na udaru vladnih varčevalnih ukrepov:

Izjava dostopna v prispevku

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Opomba: nisem bila vodja poslanske skupine Zagon, to nalogo je imel Marko Kmetič :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.