AKADEMSKIH 15 NA BONE

Oddaja
30. 1. 2014 - 15.30

Danski minister za znanost je pred kratkim napovedal občutno zmanjšanje študijskih programov, ker naj bi po navedbah finančnega ministrstva le-teh bilo preveč. Ministrstvo je namreč ugotovilo, da je neujemanje med produkcijo kandidatov z visokošolsko izobrazbo ter potrebo po takšnih kvalifikacijah na trgu dela preveliko, zato je potrebno takšno financiranje, ki bo predvidelo potrebe na trgu. Na Copenhagenski univerzi predlogu ministrstva nasprotujejo ter pozivajo k bolj poglobljeni in natančni analizi stanja v izobraževanju, ki ne bo vodila v nižanje kvalitete izobraževanja.

Ukrepi britanske vlade v zvezi z zmanjševanjem imigracije so že pokazali učinke na visokošolsko izobraževanje, oziroma predvsem na finance. Nova politika namreč onemogoča delo ter otežuje pridobivanje vize. V šolskem letu 2012/2013 je bilo tako prvič moč zaznati upad pri vpisu študentov iz držav zunaj Evropske unije, in sicer predvsem na podiplomskih programih. Največji je upad indijskih študentov – za kar 25 odstodkov od prejšnjega šolskega leta, ter pakistanskih študentov - za 17 odstotkov.

Ostajamo na britanskem otočju, kjer so se na prav poseben način lotili tudi preprečevanja izsiljevanja in nasilja v šolah ter samomorov. Več kot tisoč britanskih šol namreč nadzoruje spletno komunikacijo svojih učencev s pomočjo programa prevajalnika slenga. Na ta način želijo odkriti znake nasilne komunikacije in dejanj ter znake samomorilnosti. Slovar prevajalnika vključuje besede, ki jih večina odraslih ne bi razumela, kot je na primer »gnoc« (get naked on camera) ali »dirl« (die in real life). Program poleg slengovskih besed, povezanih z izsiljevanjem, nasiljem, teroriziranjem ter samoškodovanjem, išče tudi bolj poznane besede, kot so homofobija in terorist.

In že smo pri dogajanju na domačih tleh. V petek se je na Brdu pri Kranju odvijala otvoritvena konferenca Erasmus +, na kateri so predstavili umeščenost in vizijo Slovenije v novem programskem obdobju 2014-2020. Program Erasmus + združuje vse do sedaj obstoječe programe. Tako tiste na področju mobilnosti znotraj EU, kot sta na primer Erasmus in Leonardo da Vinci, kot programe mobilnosti izven EU kot je Erasmus Mundus. Več o konferenci in novostih, ki jih prinaša program Erasmus +, nam je predstavila namestnica direktorice evropskih programov izobraževanja in usposabljanja, Neža Pajnič.

Center za raziskovanje postjugoslovanskih družb na mariborski univerzi je skupaj z nemško fundacijo Friedrich Ebert Stiftung v Mariboru pripravil mednarodno konferenco o mladih v Sloveniji in na Zahodnem Balkanu. Raziskovalna ekipa je že leta 2012 izvedla študijo Mladina 2010, lani pa so med mladimi izvedli podobno raziskavo ter primerjali trende. Na konferenci so predstavili lansko raziskavo, ki kaže, da se nekateri zaskrbljujoči trendi nadaljujejo. Več o tem nam je povedal vodja raziskave Sergej Flere.

Tudi trend podaljševanja bivanja pri starših se je obrnil od leta 2010 in zmanjšal z 90 na 85 odstotkov mladih. Sodeč po omenjeni raziskavi nam torej gre kar dobro, čeprav decembrski podatki kažejo malce drugačno sliko. V starosti od 15 do 29 let je namreč kar 32.523 brezposelnih, kar je 26,2 odstotka vseh brezposelnih oseb.

Na področju študentske politike je za nami pester teden. Minuli četrtek je študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) na seji sprejel spremembe statuta organizacije ter poslovnika zbora, s čimer se spreminjajo pogoji za razpis študentskega referenduma. Do sedaj je namreč lahko referendumsko pobudo vložilo 500 študentov ljubljanske univerze, po novem pa je treba zbrati podpise z vseh članic ŠOU v Ljubljani, in sicer 3 odstotke podpisov študentov na vsaki članici, za predhodni statutarni referendum pa 6 odstotkov študentov na vsaki fakulteti.

Burno pa je bilo tudi na ponedeljkovi seji študentskega zbora, kjer so po hitrem postopku spremenili akt o ustanovitvi Zavoda Radio Študent ter člene, ki določajo sestavo sveta zavoda. To točko dnevnega reda so uvrstili poslanci poslanske skupine Povezani, ostali poslanci pa so bili z gradivom seznanjeni šele neposredno pred sejo. Do sedaj so v svetu zavoda sedeli po trije predstavniki radia in ŠOU ter skupno izbrani predstavnik strokovne javnosti, sedaj pa naj bi slednjega imenoval "izvršni organ ŠOU v Ljubljani", s čimer ima ŠOU po novem absolutno večino.

Vlada je na današnji seji sprejela program Jamstvo za mlade, v skladu s katerim bodo mladim do 29 let v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje. Premierka Alenka Bratušek se je s predstavniki mladinskih organizacij v tem tednu dogovorila, da bo program pomenil osnovo za nadaljnje delo na področju zaposlovanja mladih, ne pa strategije njihovega zaposlovanja. Te se bodo šele lotili, predstavniki mladih, ki bodo sodelovali pri njeni pripravi, pa jo pričakujejo v pol leta. Predlog programa zajema skoraj 40 ukrepov, v skladu s katerimi bodo mladim do 29 let v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje. Pri pripravi predloga so sodelovala ministrstva za delo, za izobraževanje, za gospodarski razvoj, za kmetijstvo in za kulturo.

Če se vam slučajno zdi, da je ponudnikov prehrane na študentske bone premalo, vas bo naslednja novica razveselila. V prostorih bivšega lokala Metropol na Kersnikovi 6 se je danes odprla Študentska menza Indeks, ki obsega kar dve nadstropji, kjer se bo lahko oprehranjevalio do 500 študentov za le 1,5 EUR ob predložitvi ustreznih dokazil. Glavni namen zavoda Študenska menza Indeks je zagotavljanje ustrezne, kakovostne, raznolike in cenovno dostopne prehrane za osebe s statusom študenta, so zapisali na ŠOU.

Že danes ob 17.30 se obeta nova seja zbora ŠOU, na kateri bodo odločali o proračunu ŠOU za leto 2014. Poleg tega bo potekala predstavitev kandidata za predsednika ter generalnega sekretarja ŠOS, obravnavali pa bodo tudi problematiko zvezi z Radiem Študent, za katerega znaša predlagani proračun enako kot lani, to je 180.000 evrov. Poslanska skupina Povezani pa je že vložila amandma, v katerem predlagajo, da se predvideni proračun za radio zmanjša za 60.000 evrov.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness