AKADEMSKIH 15 REŠEVANJA IZPITA NA PROSTEM

AKADEMSKIH 15 REŠEVANJA IZPITA NA PROSTEM

Oddaja

Pisanje izpita na prostem? Na prvi pogled se zdi mnogo bolj prijetna izkušnja kot pisanje med štirimi stenami. Če ste podobnih misli, vam lahko drugo plat zgodbe predstavi kar 3800 kitajskih študentov, ki so prejšnji teden na takšen način reševali gaoko, ki velja za najzahtevnejši nacionalni preizkus znanja. Da, to je tisti izpit, zaradi katerega vsako leto na Kitajskem beležijo porast samomorov med mladimi, saj njegovi rezultati dokončno zapečatijo smer bodočega izobraževanja in kariere mladih Kitajk in Kitajcev. Da bi pri tako pomembnem testu preprečili goljufanje, se ta rešuje na prostem, pri čemer so pišoči razporejeni v natančno postavljeno mrežo klopi in ki jih nadzoruje kar 240 profesorjev. Ti pri tem uporabljajo tudi specialne daljnoglede in kamere. Študenti morajo pred pisanjem opraviti temeljit pregled, ki služi odkrivanju morebitnih pripomočkov za goljufanje. Študenti so namreč zaradi velikega pritiska, ki ga predstavlja preizkus, in s tem vpliva na njihovo prihodnost iz leta v leto bolj iznajdljivi.

 

Prejšnji petek so se v Grčiji odvili spopadi med policijo in študenti, ki so želeli simbolično okupirati atenske univerze v spomin na študentske proteste leta 1973. Sicer je vsako leto v navadi, da je večina univerz med 14. in 17. novembrom zaprtih v počastitev spomina na študentski upor proti desničarski hunti, ki je bila takrat na oblasti. V tem času se obeležuje tudi smrt protestnika med demonstracijami leta 1985. Simbolični protesti v novembrskem času tako niso nič nenavadnega, vendar so v preteklih letih zaradi poraznega stanja grškega visokega šolstva postali znamenje jasnega odpora in negodovanja. Temu primerno so se letos očitno odzvale tudi atenske univerze s poostrenim nadzorom, saj so se odločile, da prostore ne le zaprejo, temveč tudi dodatno zavarujejo. Spopadi med študenti in policijo so se začeli že v četrtek zjutraj, ko je policija ob pomoči solzivca in pendrekov razgnala študente, ki so poskusili okupirati pravno fakulteto.

 

Nadaljujemo z novicami iz držav bivše Jugoslavije. V ponedeljek je v Makedoniji protestiralo približno dva tisoč študentov, ki so s pohodom skozi prestolnico jasno izrazili svoje nestrinjanje z reformo ministrstva za izobraževanje. Ta namreč predvideva dodatno zunanje preverjanje znanja za študente 2. in 4. letnika, kar bi v praksi pomenilo, da bi se ob neuspešno opravljanjem izpitu študij za nekatere zaključil že po dveh letih. Makedonske študentke in študenti so reformo označili kot uvajanje nepotrebnega pritiska na študente, ki pa v končni instanci predstavlja le še en poskus varčevanja pri izobraževalnih sredstvih. Vlada se seveda izgovarja, da gre za večanje kvalitete in doseganje evropskih standardov, na kar so študenti odgovorili tudi z zbadljivimi protestnimi napisi kot je npr. »Bi tudi iz izobraževanja radi naredili spomenik?«. Ta namreč aludira na trenutno obsedenost makedonskih oblasti s postavljanjem kipov makedonskih junakov, pri čemer vlada niti malo ne skopari s stroški dela.

 

Poročali smo že o beograjskih protestih in tamkajšnje zasedbe Filozofske fakultete. Situacija še kar traja, a tokrat je prišlo do zaostritve boja v obliki napadov na aktiviste in poskusov obstrukcije zasedbe s strani raznih desničarskih organizacij. Govori aktivist Relja Pekić Carić iz samoorganiziranega študentskega gibanja:

klik

 

Zaupal nam je tudi, kakšne želje imajo za prihodnost:

klik

 

Že nekaj časa lahko poslušamo o novodobnem suženjstvu, ki prevzema oblike neplačanih pripravništev. O njihovi nepravičnosti in izkoriščevalski naravi smo povedali že veliko, zadnje čase pa smo priča vse večjemu povzdigovanju glasu in povezovanju izkoriščanih. Sindikat Mladi Plus je v ponedeljek organiziral tiskovno konferenco, kjer so obravnavali omenjeno problematiko. Govorili smo s Sanjo Leban Trojar, generalno sekretarko sindikata Mladi Plus:

klik

 

Dotaknila se je tudi nepripravljenosti za urejanje problematike s strani pristojnih organov:

klik

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Fundacija Študentski tolar ponovno razpisuje možnost za pridobitev nepovratne denarne pomoči za študente v socialni stiski. Prejeti znesek na posameznega študenta znaša 300 €, zanj pa lahko zaprosite do 5. decembra 2014. Za več informacij obiščite spletno stran fundacije.

 

Danes je zadnji dan za oddajo kandidature za člana Sveta Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu. Prosto je eno mesto za mandatno obdobje dveh let. Kandidatura mora vsebovati motivacijsko pismo, življenjepis in potrdilo o vpisu za letošnje šolsko leto, potrebno pa jo je oddati tako po polžji kot elektronski pošti. Več informacij poiščite na spletni strani ŠOS.

 

Prav tako imate danes priložnost, da se pridružite Svetovnemu tednu akcije proti neoliberalnim reformam v visokem šolstvu. Poziv zanj je izdala platforma ISM oziroma International Student Movement, nanj pa se je odzvalo kar 24 organizacij iz 13 različnih držav. V sklopu tedna akcije, ki letos poteka pod sloganom »We are students, not costumers!«, se je tako zvrstila že serija protestov, javnih razprav in drugih opozorilnih akcij. V Sloveniji se je na poziv odzvalo društvo Iskra, ki danes ob 18h na Filozofski fakulteti organizira tribuno o globalnih trendih v visokem šolstvu, njihovih posledicah, možnih rešitvah in mednarodnem povezovanju. En svet, en boj!

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness