Bratskih akademskih 15

Oddaja
8. 4. 2015 - 14.00

V ponedeljek zvečer so študentje Univerze v Istanbulu zasedli Pravno fakulteto. Razlog okupacije je imenovanje novega rektorja carigrajske univerze Mahmuta Aka, ki na rektorskih volitvah sploh ni bil izvoljen kot prvi kandidat, temveč kot drugi. Mahmut Ak je sicer znan po bližnjih odnosih s trenutno vladajoče turško stranko Adalet ve Kalkınma Partis in prav to naj botrovalo negovemu imenovanju. Študentje pravijo, da se iz fakultete ne bodo umaknili, dokler vodstvo za rektorja ne imenuje Raşita Tükela, kandidata, ki je na volitvah dejansko zmagal z demokratično večino.

 

Prejšnji četrtek je v napadu na študentski kampus v Garrisi v Keniji umrlo skoraj 150 študentov, ranjenih je bilo približno 80 študentov, okoli petstotim pa je uspelo pobegniti pred skrajno somalijsko skupino Al Šabab. Garissa je od somalijske meje oddaljena le 150 kilomentrov, tam pa del ozemlja še vedno nadzira Al Šabab. Napad naj bi se zgodil kot odziv na sodelovanje Kenije v vojaških operacijah proti skrajnežem v Somaliji. Organizator napada naj bi bil šejk Mohamed Kuno, sicer poveljnik milice Al Šabab in nekdanji učitelj Korana iz Garisse. Univerza v Garissi, ustanovljena pred štirimi leti, je v tem delu Kenije edina visokošolska izobraževalna institucija, ki jo obiskuje okoli devetsto študentov.

 

Od napada so oblasti v Garissi in še treh okrajih uvedle policijsko uro, našli pa so tudi nekaj osumljencev za sodelovanje v napadu. Včeraj, pet dni po napadu na kampus, pa je več tisoč ljudi protestiralo proti Al Šababu ter za okrepitev varnosti na kenijskih univerzah in šolah. Protesti so potekali v Garissi in v glavnem mestu Kenije Nairobiju. Udeleženci so kenijske varnostne sile pozvale k sodelovanju v boju proti skrajnim skupinam.
 

Na mariborski univerzi so dokončno izvolili in potrdili novega rektorja. Priletni Igor Tičar je v drugem krogu premagal Sama Bobka, bivšega dekana ekonomsko – poslovne fakultete. Pritožb na volilni izid ni bilo, so pa se pojavile kritike čez starost novo izvoljenega rektorja, ki pravi, da je od let pomembnejša miselnost in da ta ne zastari.

 

Že pred časom zavrnjen predlog stranke SDS o vpeljavi vajeniškega sistema je ponovno dobil zunanjo spodbudo. Tokrat s strani nemških podjetij, kakopak. Želijo si bolj konkurenčne Slovenije in njenega kadra. Vlado spodbujajo k vpeljavi dualnega izobraževalnega sistema, ki bi kvalificiral delovno silo in poskrbel za pravni status vajenca. Kljub obetajočim spremembam se vsakič znova zatakne in tako smo ponovno na točki izbiranja in čakanja na novega šolskega ministra ali ministrico, pri čemer srčno upamo, da sedanja vlada potisne problem sistemske ureditve visokega šolstva na višjo stopnjo svoje prioritetne lestvice.
 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Danes popoldan ob 16.00, bo na FDV-ju otvoritev razstave Pravica do samoodločbe – pozabljen boj zahodnosaharskega ljudstva, ki mu bo sledila okrogla miza z naslovom Zahodna Sahara – štiri desetletja statusa quo: pogled naprej. Govorili bodo dr. Mohamed Sidati, mag. Aleš Skornšek-Pleš, izr. prof. dr. Petra Roter, dr. Matej Tašner Vatovec, Ivo Vajgl ter moderator Boris Vasev. Dogodek v sodelovanju organizirata Galerija FDV in Fronta Polisario.
 

Na istem kraju in ob istem času, bo potekal tudi dogodek v okviru Meseca sociale in zdravstva v organizaciji ŠOU. In sicer gre za razpravo o problematiki prekernih del ter o posledicah takšnega načina dela. Razpravljali bodo dr. Tomaž Deželan, Zala Turšič in Tin Kampl.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness