Kariernih akademskih 15

Oddaja
25. 9. 2014 - 15.30

Ekskluzivno v Ljubljani ta teden potekajo dnevi odprtih vrat Kariernih centrov Univerze v Ljubljani. Karierni centri jih organizirajo z namenom povečanja zaposlitvenih možnosti študentov. Reševanje zaposlitvene politike mladih je tako namesto sistemske zaposlitvene politike mladih, ki v naši državi še vedno ne obstaja, preloženo na posredništvo Kariernih centrov, preko katerih bo posameznik sam našel svojo zaposlitveno pot. Tako lahko študenti z udeleževanjem na delavnicah sami spoznavajo podjetne priložnosti, sproti pridobivajo zaposlitvene veščine, načrtujejo svojo karierno pot in vsesplošno pozitivno delujejo v smeri svojih zaposlitvenih priložnosti.
    

Tudi na ravni srednjega šolstva se v okviru organizacije Nefiks po Sloveniji odpirajo karierni klubi, ki so namenjeni dijaškemu segmentu slovenske populacije. Njihov namen je neformalno oveščinjenje in aktivnost mladih pri lokalnih projektih. Na ta način naj bi se dijaki lažje usmerili k bolj potencialni in vzpodbudni izbiri poklica. Za več informacij smo povprašali Martino Mlakovčič, vodjo projekta »Mladi bi radi«:

(izjava se nahaja v posnetku)

 

Na Fakulteti za družbene vede ta teden poteka sedma Simulacija Združenih narodov SiMUN, ki jo organizira Društvo za spodbujanje in razvoj mednarodnih odnosov MEOS. Gre za dogodek, na katerem udeleženci simulirajo delovanje treh organov ZN-a, za kaj več pa smo povprašali predsednico društva MEOS Katjo Cimermančič

(izjava se nahaja v posnetku)

Senat Filozofske fakultete v Mariboru ponovno poziva rektorja Danijela Rebolja k razrešitvi dekana Marka Jesenška. Zaradi negativnega finančnega stanja fakultete in porušenega zaupanja mu zaposleni očitajo neustrezno vodenje. Rektor Rebolj se zaenkrat še ni odločil, kako bo ukrepal.

 

Računsko sodišče je izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja javnega zavoda Institut Jožef Stefan.  Revizija je za leto 2009 ugotovila nepravilnosti tako na področjih izplačila plač in prispevkov kot tudi glede premeščanja zaposlenih. Za pojasnilo smo povprasali predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela:

(izjava se nahaja v posnetku)

 

Preglejmo sedaj proteste po svetu. V multietnični Burmi potekajo protesti proti novem nacionalnem zakonu o šolstvu. Več kot 200 civilnih organizacij se je pridružilo izobraževalnim organizacijam, ki od vlade zahtevajo ustavitev sprejemnega postopka. Zakon naj bi omejeval avtonomijo univerz in šol, prav tako pa naj ne bi omogočal učnega procesa v maternih jezikih.

 

Protesti prav tako potekajo v Lagosu v Nigeriji. Zaradi neizplačevanja plač je sindikat akademskih delavcev v ponedeljek onemogočil predavanja. Rektor pravi, da problemi niso nič novega, medtem pa vlada za razrešitev problema od sindikata pričakuje bolj kooperativni pristop.

 

Na univerzi v Baltimoru bodo na svoj račun prišli vsi navdušenci znanstvene fantastike. Spomladi bo tako mogoče študirati filmske študije, fokusirane na filme, ki jih producirajo v Marvel Studios, kot so Iron Man, Thor, Captain America and Guardians of the Galaxy. Na univerzi relevantnost nove smeri utemeljujejo z argumentom, da ti filmi ne predstavljajo samo banalnega razvedrila. Tematiziranje heroizma naj bi namreč odpiralo raziskovanje zimzelenih moralnih vprašanj - etične odgovornosti na poziciji moči, pripravljenost zamenjati svobodo za varnost, moralne dileme dobrega in zlega ...

 

V torek je v New Delhiju indijski študent, ki naj bi domnevno imel težave v duševnem razvoju, med obiskom živalskega vrta preskočil ograjo belega tigra. Ostali obiskovalci so mu skušali s kamenjanjem tigra pomagati. A preden so pristojni lahko ukrepali, je bilo že prepozno.

https://www.youtube.com/watch?v=z1LKxnifWLE

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

V torek 30. septembra Univerza v Ljubljani na Kongresnem trgu organizira tako imenovani tradicionalni dogodek “Pozdrav brucem 2014”. Med deseto in petnajsto uro bosta nadobudne bruce nagovorila rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik in predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani Juš Veličković. V okviru predvolilne kampanje pa bo dobrodošlico seveda izrekel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ob 14. uri bo štartala tudi študentka tekaška štafeta, ki bo vsem udeležencem zagotovila tekaške nogavice, trem najvišje uvrščenim ekipam pa še mnogo bolj praktične nagrade. Vabljeni!

 

Zavod Ypsilon mladi v oktobru pripravlja dvodnevni tečaj programiranja, prijave sprejemajo na svoji spletni strani.

 

Rampa Laboratorij v petek popoldne organizira brezplačno delavnico zabavne elektronike za mlade. Na delavnici se bo spoznavalo delovanje različnih elektronskih naprav in zakonitosti, ki stojijo za njimi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.